βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \

Ποιοί και πώς θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης

Από 100 έως 300 ευρώ θα είναι το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν ανάλογα με την περιοχή στην οποία διαμένουν, τα νοικοκυριά, σύμφωνα δημοσίευμα του capital.gr.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με βάση το σχέδιο αυτό το οποίο περιλαμβάνεται σε 15σέλιδιο πόρισμα – πρόταση υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, το επίδομα, σύμφωνα με ένα από τα δύο επικρατέστερα σενάρια, θα χορηγηθεί σε όλα τα νοικοκυριά που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ανεξαρτήτως του εάν χρησιμοποιούν ως καύσιμο θέρμανσης το πετρέλαιο. Με βάση αυτό το σενάριο, το επίδομα θα καταβληθεί μόνο σε νοικοκυριά και όχι σε νομικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που προτείνονται είναι τα εξής και αφορούν ύψος εισοδήματος το οποίο έχει αποκτηθεί μόνο από γεωργικές επιχειρήσεις (πηγή Ε), μισθούς και συντάξεις (πηγή Στ). Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:

– Για οικογένεια με ένα μέλος: 9.000 ευρώ και κάτω. Προτείνονται και άλλα εισοδηματικά όρια που ξεκινούν από τα 8.000 ευρώ.

– Για νοικοκυριά με 2 μέλη; το όριο ορίζεται στα 14.000 ευρώ (ή 13.000 με βάση άλλο σενάριο)

– Τα νοικοκυριά με 3 μέλη, το όριο είναι 16.000 ευρώ (ή 15.000 ευρώ με βάση άλλο σενάριο)

– Τα νοικοκυριά με 4 μέλη, το όριο είναι 18.000 ευρώ (ή 19.000 ευρώ με βάση άλλο σενάριο) και

– Για έως 5 μέλη το όριο ορίζεται στις 20.000 ευρώ

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος οι οπ[οίοι έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ή άνω των ορίων που προαναφέρθηκαν με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση, δεν λαμβάνουν κανέναν επίδομα θέρμανσης και θα επιβαρυνθούν το σύνολο της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως των παραπάνω εισοδηματικών κριτηρίων, δεν θα λάβουν το επίδομα όσοι διαθέτουν πισίνα, αεροσκάφος ή σκάφος μήκους άνω των 8 μέτρων.

Προκειμένου να καταβληθεί το επίδομα δεν πρέπει αν πληρούνται μόνο τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια, πρέπει αν πληρούνται και περιουσιακά.

Έτσι, για τον άγαμο, το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας είναι οι 100.000 ευρώ. Για τους έγγαμους είναι οι 200.000 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.


Σχετικά θέματα