βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για επίδομα θέρμανσης με 80 λεπτά/λίτρο

update: 29/9/2015

Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ισχύσει φέτος με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης. Αν καταργηθεί η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης τότε θα καταργηθεί και το επίδομα θέρμανσης.

 

Οι πληροφορίες που ακολουθούν αφορούν τα περσινά δεδομένα και θα επικαιροποιηθούν όταν παρθούν οι τελικές αποφάσεις απο τους αρμόδιους.

epidomaΤις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα, με το υπουργείο Οικονομικών και τους πρατηριούχους να ελπίζουν σε άνοδο των πωλήσεων λόγω της μειωμένης τιμής.

Μετά και τις εξαγγελίες Σαμαρά από το βήμα της 79ης ΔΕΘ για μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, υπολογίζεται ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 230 ευρώ ανά 1.000 λίτρα (από 330 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που ισχύει σήμερα). Αυτό σημαίνει ότι η λιανική τιμή πώλησης να υποχωρήσει στα 1,150 ευρώ ανά λίτρο, από τα 1,259 ευρώ ανά λίτρο όπου είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι παραμένει το επίδομα θέρμανσης για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι φέτος θα πληρώσουν το πετρέλαιο σε τιμή γύρω στα 0,80 ευρώ/λίτρο. Για την αγορά δηλαδή δύο τόνων ο καθένας τους θα ξοδέψει 1.600 ευρώ έναντι 1.800 ευρώ πέρυσι.

Από την άλλη, ένας καταναλωτής που δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης, εάν αγοράσει φέτος 2.000 λίτρα πετρελαίου, θα ξοδέψει 2.300 ευρώ ένατι 2.500 ευρώ πέρυσι, όταν τον χειμώνα του 2012 και προ της αύξησης του ΕΦΚ κατά 450% χρειαζόταν 1.600 ευρώ.

Δικαίωμα επιδόματος θέρμανσης, επομένως φθηνό πετρέλαιο (στα 0,80 ευρώ/λίτρο), δικαιούνται όσοι πληρούν τα εξής κριτήρια:

Εισοδηματικά

• Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο
• Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).

Περιουσιακά

• Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
• Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

Να σημειωθεί πως η επιφάνεια του ακινήτου και η γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται κάποιος βάζουν όρια στο ύψος του επιδόματος. Η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος αγγίζει τα 120 τετραγωνικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα, διαμορφώνεται ως εξής:

• στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α΄ ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας)
• στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β΄ ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου)
• στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ΄ Ζώνη (Νομοί Αττικής -εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού-, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας)
• στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ΄ Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).