βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των καυσίμων θέρμανσης

Παρακάτω δίνονται κάποιες ενδεικτικές τιμές για τα τέσσερα βασικότερα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, υγραέριο) που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μία πρώτη βάση για τους υπολογισμούς σας. Σημαντικό στοιχείο ωστόσο, για την τελική διαμόρφωση των τιμών, είναι τι γίνεται με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Η διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα παίξει ρόλο και στον καθορισμό της τιμής των ανταγωνιστικών καυσίμων (κυρίως του φυσικού αερίου και υγραερίου).

Ωστόσο, επειδή οι τιμές παρακάτω αφορούν μόνο το κόστος των καυσίμων, μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτό το άρθρο για να δείτε αναλυτικά τη μεθοδολογία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε οι υπολογισμοί σας να είναι πιο ακριβείς.

Πετρέλαιο

Σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης τον φετινό χειμώνα (2017-2018), αυτό θα εξαρτηθεί από δύο βασικούς παράγοντες: πρώτον, από την διεθνή τιμή του πετρελαίου, με την αγορά να τείνει πλέον προς σταθεροποίηση σε σχετικά υψηλότερα από πέρυσι επίπεδα, χωρίς ακόμα να μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι η ρευστότητα έχει σταματήσει, και δεύτερον, και κυριότερον, από το τι ισχύει σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που εφέτος είναι στο 22%, αλλά και το ΦΠΑ, που εφέτος είναι στο 24%.

Σημειώνεται ότι η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 41,68 %, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 50,41%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 7,91%.

Αυτή τη στιγμή, η η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης  κινείται στα επίπεδα των 0,981 ευρώ/λίτρο (ή, εναλλακτικά, 0,093 ευρώ/kWh).

Ως μέτρο σύγκρισης, την πρώτη εβδομάδα της περσινής θερμαντικής περιόδου η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα 0,927 ευρώ/λίτρο. Καταγράφεται, δηλαδή, αύξηση κατά 0,054 ευρώ/λίτρο περίπου. ή κατά 5,8%.

Για μία περισσότερο αναλυτική εικόνα μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.fuelprices.gr/deltia.view

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, το μέσο κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται λίγο κάτω από το 1 ευρώ/λίτρο, ενώ εάν λάβουμε υπόψη πιθανή αύξηση στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς ή και άλλους παράγοντες, τότε δεν αποκλείεται να σημειωθεί και κάποια περαιτέρω μικρή αύξηση.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Μία μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχεται σε σχεδόν 0,18591 ευρώ/ kwh για μία μέση κατανάλωση 1600-2000 kwh/τετράμηνο και δεν περιλαμβάνει φόρους και χρεώσεις υπέρ τρίτων. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρισμό ως βασική μέθοδο θέρμανσης (πχ σε αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά κ.λπ), η κατανάλωσή σας θα αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα πιθανώς να αλλάξει η «κλίμακα» χρέωσης και το κόστος να ανέβει σημαντικά.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τους σχετικούς οδηγούς της ΡΑΕ, στους οποίους παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα κόστη για διάφορες καταναλώσεις, βάσει των τιμολογίων των εταιριών προμήθειας ρεύματος.

Φυσικό αέριο

Ενώ το Σεπτέμβριο η μέση τιμή φυσικού αερίου βρισκόταν στα 5,4 λεπτά η κιλοβατώρα, πλέον η τιμή Νοεμβρίου που έχει θέσει σε ισχύ η ΕΠΑ Αττικής, διαμορφώνεται στα 5,1 λεπτά η κιλοβατώρα.

Πέρυσι ο μέσος όρος τιμών για τη χειμερινή περίοδο είχε κυμανθεί στα 5,6 λεπτά.

Για περισσότερα στοιχεία δείτε:

– ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ:  http://www.aerioattikis.gr/default.aspx?pid=34&la=1&artid=135

– Αέριο Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας: https://www.epaenergy.gr/

Υγραέριο

Το σημερινό μέσο κόστος του υγραερίου θέρμανσης ανέρχεται περί τα 0,54-0,57 ευρώ ανά λίτρο. Και σε αυτή την περίπτωση, ο παράγοντας που θα καθορίσει στο μεγαλύτερο βαθμό τις τιμές του ερχόμενο χειμώνα είναι αυτός της φορολογίας.

 

Δείτε επίσης: Συγκριτικό τεστ όλων των μεθόδων θέρμανσης