βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Αντλίες θερμότητας

Στροφή των ελληνικών νοικοκυριών στις αντλίες θερμότητας

antliesΜια αθόρυβη επανάσταση στο χώρο του κλιματισμού και της θέρμανσης έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, όλο και περισσότερες οικογένειες αντικαθιστούν τους συμβατικούς καυστήρες πετρελαίου με αντλίες θερμότητας. Το γεγονός έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Όπως μάλιστα επισημαίνει η εταιρία APOLLOTECK , ο καταναλωτής μπορεί να βρει κάθε τύπο αντλίας θερμότητας, σε οποιοδήποτε κόστος και απόδοση επιθυμεί. Σε συνδυασμό δε με τις επιδοτήσεις μέχρι 70%, που δίνει το πρόγραμμα Εξοικονομώ του υπουργείου Περιβάλλοντος, η δαπάνη για την τοποθέτηση μιας α.θ. είναι ακόμη μικρότερη.

Πού οφείλεται όμως αυτή η έντονη προτίμηση προς τις αντλίες θερμότητας από τα νοικοκυριά; Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι η εν λόγω αυξητική τάση στις πωλήσεις ακολουθεί μια αντίστοιχη πορεία που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια οι α.θ. που απευθύνονται σε επαγγελματίες.

Ο λόγος είναι απλός: πρόκειται για την οικονομικότερη μέθοδο θέρμανσης. Σύμφωνα με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι αντλίες θερμότητας πετυχαίνουν μείωση κόστους μέχρι και 60% σε σχέση με το πετρέλαιο. Λειτουργούν απορροφώντας θερμική ενέργεια από το περιβάλλον (ακόμη και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν) και την αποδίδουν στο σπίτι ή την επιχείρηση που χρειάζεται θέρμανση. Παρέχουν επίσης ζεστό νερό για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Επιπλέον το καλοκαίρι χρησιμοποιούνται σαν κλιματιστικό αντικαθιστώντας τα air condition. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης τους είναι εξαιρετικά χαμηλό και προσαρμόζονται εύκολα στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις θέρμανσης (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδια κλπ).

Χαρακτηριστικά αντλιών θερμότητας

◉ Εξασφαλίζουν μεγαλύτερη οικονομία σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης (εξοικονόμηση 60-74% σε σχέση με το πετρέλαιο και 50-60% σε σχέση με το φυσικό αέριο)
◉ Είναι 100% αυτόνομα συστήματα (δεν χρειάζονται ορυκτά καύσιμα για να λειτουργήσουν)
◉ Εκτός από θέρμανση παράγουν και ζεστό νερό χρήσης χωρίς επιπλέον κόστος
◉ Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για θέρμανση το χειμώνα αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι μέσω της ίδιας εγκατάστασης
◉ Μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε νέες οικοδομές όσο και σε υπάρχουσες κατοικίες
◉ Έχουν εύκολη τοποθέτηση και γρήγορη εγκατάσταση (η εξωτερική μονάδα εγκαθίσταται ακόμη και σε μπαλκόνι, εξοικονομώντας χώρο και χωρίς να απαιτείται λεβητοστάσιο ή δεξαμενή καυσίμων)
◉ Συνήθως διατηρείται το υπάρχον σύστημα θέρμανσης – δροσισμού (ενδοδαπέδια θέρμανση ή καλοριφέρ / fan coils) και υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού με το ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο ή με ηλιακά συστήματα για υποστήριξη θέρμανσης
◉ Μπορεί να ληφθεί επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης για αντλία θερμότητας έως και