βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ενεργειακά Τζάκια

Συμβουλές από την Πυροσβεστική για το τζάκι

tzaki_ksylaΜε τη χειμερινή σεζόν να βρίσκεται σε εξέλιξη και τον καιρό να αλλάζει, η Πυροσβεστική δίνει χρήσιμες συμβουλές προς το κοινό για την ασφάλεια των τζακιών, καθώς κάθε χρόνο ανταποκρίνεται σε αριθμό πυρκαγιών σε οικίες που αιτία έχουν την ελαττωματική κατασκευή τζακιών.

Οι πυρκαγιές αυτές, που σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν ολοκληρωτική καταστροφή περιουσιών, μπορεί να αποφευχθούν, αναφέρει σε ανακοίνωση η Υπηρεσία.

Η Πυροσβεστική τονίζει ότι η τοποθέτηση ή η κατασκευή τζακιού που θα καίει ξύλα πρέπει να αναλαμβάνεται από υπεύθυνο προσοντούχο τεχνικό και η εστία να τοποθετείται σε χώρους όπου δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης και διάδοσης πυρκαγιάς.

Το πάτωμα και η κατασκευή γύρω και κάτω από το τζάκι να είναι κατασκευασμένα με πυρίμαχα υλικά και να μην τοποθετείται πάνω σε ξύλινα ή εύφλεκτα πατώματα.

Η βάση του τζακιού και γενικά η κατασκευή που θα το περικλείει πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του.

Ο χώρος που θα εγκατασταθεί το τζάκι να αερίζεται ικανοποιητικά.

Η ΠΥ εφιστά την προσοχή ώστε ώστε να μην υπάρχουν ηλεκτρικά καλώδια ή άλλα εύφλεκτα υλικά, μέσα στους τοίχους, τα ταβάνια και γενικά τους χώρους που θα περικλεισθούν από την κατασκευή.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις προκατασκευασμένες οικίες όπου το τζάκι και η καπνοδόχος πρέπει να διαχωρίζονται εξολοκλήρου από την υπόλοιπη οικοδομή με πυρίμαχα υλικά 2 ωρών.

Οι πολίτες καλούνται να μην χρησιμοποιούνται υγρά καύσιμα ή αλκοόλ για το άναμμα της φωτιά αλλά ως προσάναμμα μικρά κομμάτια ξύλου ή στερεό πετρέλαιο. Το κοινό δεν πρέπει να γεμίζει το τζάκι με ξύλα πέραν του ορίου των δυνατοτήτων του.

Η ξυλεία πρέπει να τεμαχίζεται σε μικρά κομμάτια και να μην στοιβάζονται πολλά ξύλα μέσα στην εστία, γιατί αυτό πιθανόν να στρεβλώσει ή να καταστρέψει το τζάκι.

O χώρος πρέπει να αερίζεται ικανοποιητικά και να μην αφήνονται παιδιά και ηλικιωμένα άτομα χωρίς επιτήρηση κοντά σε αναμμένο τζάκι.