βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δεν θα αγοράσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης !

Περισσότερα από τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στην Αττική, ένα ποσοστό 44%, δηλώνουν ότι πιθανότατα φέτος δεν θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης !
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της «Opinion» που έγινε για λογαριασμό της ΕΠΑ Αττικής σε περιοχές του Λεκανοπεδίου με έτοιμο δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο ωστόσο οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη ενεργοποιήσει λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας και του κόστους που αυτό συνεπάγεται.
Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό και δεν αποκλείεται μάλιστα να διευρυνθεί περαιτέρω μετά το «όχι» της τρόικας στο ελληνικό αίτημα για μείωση κατά 15% του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Στο ερώτημα της «Opinion», «αν προτίθεστε να λειτουργήσετε την κεντρική θέρμανση κατά τον ερχόμενο χειμώνα», το 35% απαντά ότι «δεν θα τη λειτουργήσει καθόλου», ενώ ένα 9% δηλώνουν «δεν έχουμε αποφασίσει». Αθροίζεται δηλαδή ένα ποσοστό 44% που δηλώνει ότι πιθανότατα φέτος θα γυρίσει την πλάτη στο πετρέλαιο, στρεφόμενο σε εναλλακτικές πηγές (από κλιματιστικά, και σόμπες μέχρι τζάκια, πέλετ, κλπ). Πρόκειται, δε, για ποσοστό υψηλότερο από πέρυσι, όπου τα νοικοκυριά που δεν άναψαν καθόλου τη κεντρική θέρμανση έφτασαν το 34%, όπως προκύπτει από απάντηση σε άλλη ερώτηση.
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Δεδομένου ότι πάνω σε έτοιμο δίκτυο της ΕΠΑ στην Αττική, υπολογίζονται ότι βρίσκονται 450.000 νοικοκυριά που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί, το 35% μεταφράζεται σε 160.000 νοικοκυριά, ενώ το 44% ανέρχεται σε… 200.000 νοικοκυριά.
Αν και η έρευνα της «Opinion» εστίασε αποκλειστικά σε εκείνες τις περιοχές της Αττικής που διαθέτουν δίκτυο φυσικού αερίου (άσχετα αν τα νοικοκυριά έχουν συνδεθεί ή όχι), το πιθανότερο είναι ότι παρόμοια ποσοστά θα προκύπτουν και για το σύνολο του Λεκανοπεδίου. Σημειωτέον, ότι πάνω στο δίκτυο της ΕΠΑ, το 80% των κτιρίων είναι πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, και μόνο ένα 20% μονοκατοικίες.
Ψάχνουν ακόμη τον τρόπο χορήγησης του επιδόματος
Στο μεταξύ, ξεκινά αύριο η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου, και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ούτε ο τρόπος καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, ούτε τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το μόνο που έγινε γνωστό από πηγές του υπ. Οικονομικών είναι ότι η τρόικα απέρριψε την ελληνική πρόταση για μείωση κατά 15% του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο επεξεργάζεται νέα πρόταση, που θα προβλέπει προκαταβολή στους δικαιούχους του 25% του επιδόματος, αύξηση του ποσού από τα 28 στα 35 λεπτά / λίτρο, και διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Σύγκριση τιμών
Πάντως με βάση τις τρέχουσες τιμές, το πετρέλαιο πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στα 1,30 ευρώ το λίτρο σε Αττική-Θεσσαλονίκη, και κοντά στα 1,35 ευρώ στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το ισοδύναμο του 1,30 ευρώ το λίτρο είναι 12 λεπτά η κιλοβατώρα. Η τρέχουσα τιμή φυσικού αερίου στην ΕΠΑ, από τα 7,8 λεπτά η κιλοβατώρα που κόστιζε τον Ιανουάριο, έπειτα και από τις εκπτώσεις της αλγερινής Sonatrach και της ρωσικής Gazprom στη ΔΕΠΑ, κινείται πλέον στα 6,8 λεπτά η κιλοβατώρα. Δηλαδή είναι 44% χαμηλότερη από το πετρέλαιο.
Όσο για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για ένα πελάτη της ΔΕΗ με μέση κατανάλωση, στην κατηγορία 800-2.000 kWh, είναι τα 16 λεπτά η κιλοβατώρα.