βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Θερμαντικά πανελ

Τι να προσέξετε στην τοποθέτηση των θερμαντικών πάνελ

Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες μεθόδους θέρμανσης, έτσι και στην περίπτωση των πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης υπάρχουν κάποιοι βασικοί «κανόνες» οι οποίοι μας επιτρέπουν να απολαύσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα οφέλη που προσφέρουν τα συγκεκριμένα συστήματα, χωρίς προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε αφενός στο που θα εγκαταστήσουμε τα πάνελ μας ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα χειριζόμαστε μετά την εγκατάσταση.

Πάνελ οροφής ή τοίχου;

Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης διατίθενται σε μια ποικιλία διαστάσεων ενώ μπορούν να τοποθετηθούν είτε στον τοίχο είτε στην οροφή.

Όσον αφορά τα συστήματα οροφής, το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η ευρεία διάχυση της θερµότητας, ενώ τα πάνελ επιτοίχιας τοποθέτησης «στοχεύουν» περισσότερο προς το σηµείο όπου κάθονται οι χρήστες, ανάλογα µε το χώρο.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου, ένας συνδυασµός πάνελ οροφής και τοίχου µπορεί κατά περίπτωση να είναι ο ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί η πλέον αποτελεσµατική θερµική απόδοση.

Όταν ένα πάνελ είναι επαρκές για τα τετραγωνικά του χώρου σας, θα σας ζεστάνει όπου κι αν το τοποθετήσετε, αρκεί να µην εµποδίζεται από ξένα αντικείµενα όπως π.χ. έπιπλα ή κουρτίνες.

Εάν έχουμε να κάνουμε με έναν μεγαλύτερο χώρο, ενδείκνυται η τοποθέτηση των επιτοίχιων πάνελ κοντά στο χρήστη και σε ύψος 1 µέτρου, µιας και η ένταση της θερµικής εκποµπής µειώνεται µε το τετράγωνο της απόστασης. Το βασικό πλεονέκτηµα της κοντινής τοποθέτησης είναι πως ο χρήστης δεν χρειάζεται να περιµένει να ζεσταθούν τα δοµικά στοιχεία του χώρου για να ζεσταθεί και ο ίδιος. Μέσα σε περίπου 10 λεπτά, όπου το πάνελ θα έχει πλέον φτάσει τη µέγιστη σταθερή του απόδοση, ο χρήστης µπορεί να απολαύσει τη ζέστη πριν καν βελτιστοποιηθεί η συνολική θερµοκρασία του χώρου.

Τα πάνελ οροφής είναι ιδανικά για τοποθέτηση στην οροφή της κρεβατοκάµαρας, αν και καλό θα είναι η τοποθέτηση του πάνελ να είναι τέτοια που να φροντίζει ώστε τα πόδια σας να ζεσταίνονται περισσότερο από το κεφάλι σας

Τι πρέπει να αποφύγετε

Επιπλέον, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα θερμαντικά πάνελ, θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες κατά την τοποθέτησή τους.

1. Τα πάνελ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καλύπτονται από αντικείμενα ή υφάσματα διότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος υπερθέρμανσης.
2. Η τοποθέτηση των πάνελ δεν θα πρέπει να γίνεται κοντά σε μπανιέρες, ντους, πισίνες ή άλλες πηγές νερού καθώς επίσης δεν θα πρέπει να προκληθεί το βρέξιμο ή βύθισμά του σε νερό
3. Δε θα πρέπει οι καναταλωτές να τρίβουν ή να αλλιώνουν το φινίρισμα της πρόσοψης του πάνελ, καθώς αυτό θα καταστρέψει την επιφάνεια του, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αποδόσή του
4. Κάθε πάνελ πρέπει να απέχει από άλλα αντικείμενα τουλάχιστον μισό μέτρο από την πρόσοψή του και 10εκ. από τα πλάγια.
5. Για να επιτεχυθεί μέγιστη απόδοση, προτείνεται το ύψος τοποθέτησης των πάνελ επιτοίχιας στήριξης να μην ξεπερνά το ένα μέτρο.

Ασφάλεια

Παρά τον ελάχιστον κίνδυνο εγκαύματος που ενέχουν τα θερμαντικά πάνελ, θα πρέπει να προσέχουμε να μην αφήνουμε μικρά παιδιά κοντά στα πάνελ. Μπορεί στην όψη να μοιάζουν ακόμη και με πίνακες ζωγραφικής, ωστόσο τα συγκεκριμένα συστήματα είναι ηλεκτρικές συσκευές υψηλής τάσης και σε κάθε περίπτωση αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά που ακόμη δεν έχουν γνώση των συνεπειών ενός ηλεκτρικού ατυχήματος.

 

Δείτε τιμές για πάνελ υπέρυθρων και θερμοπομπούς.