βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Τρία σενάρια για το επίδομα θέρμανσης

Τρεις διαφορετικές προτάσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2013-2014, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται μετά την επιστροφή των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα. Οι εντολές που έχουν δοθεί κεντρικά από το Μέγαρο Μάξιμου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παγώσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προς διάθεση περίπου 500 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της θέρμανσης των νοικοκυριών και εξετάζει τους αποδοτικότερους τρόπους προκειμένου αφενός να  απλοποιηθούν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος και αφετέρου να αυξηθεί η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης που καταβαραθρώθηκε στη χειμερινή σεζόν 2012-2013. Παρά δε την κατηγορηματική τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για μείωση φόρων, στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται πρόταση για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, με παράλληλη μάλιστα χορήγηση του επιδόματος.

Τι θα εξετάσουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή Τετάρτη αναμένεται στο υπουργείο Οικονομικών διευρυμένη σύσκεψη για το επίδομα θέρμανσης. Το ΓΛΚ έχει ήδη τρέξει κάποια σενάρια για το πώς θα μπορούσε να δοθεί επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους, ωστόσο για τα τελικά νούμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα ενημερωθεί μεθαύριο Δευτέρα. Οι επικρατέστερες προτάσεις έχουν ως εξής:

Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και επίδομα θέρμανσης. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει τις τελευταίες ημέρες ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι εάν η τρόικα δώσει το πράσινο φως υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για  να γίνει αυτό. «Θα μπορούσε να υπάρξει μια λελογισμένη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20% και παράλληλη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης», δήλωσε στα «ΝΕΑ» μέλος της κυβέρνησης με γνώση της υπόθεσης, προσθέτοντας ότι η κυβερνητική γραμμή είναι να μην επαναληφθούν τα κακώς κείμενα της προηγούμενης χειμερινής περιόδου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι στον προϋπολογισμό του 2013 παραμένουν αδιάθετα 190 εκατ. ευρώ από το επίδομα θέρμανσης και ότι ήδη για το επόμενο έτος έχουν προϋπολογισθεί 300 εκατ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό. «Το ποσό αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε διαφορετικούς χειρισμούς και υπολογισμούς σε σχέση με πέρυσι», υπογράμμισε και άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα το παρακολουθεί στενά και το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Εισοδηματική ενίσχυση θέρμανσης. Η σχετική πρόταση συνίσταται στη μετατροπή της επιδότησης της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης σε απευθείας εισοδηματική ενίσχυση. Στόχος είναι να παρακαμφθεί το γραφειοκρατικό σύστημα που είχε ως αποτέλεσμα κατά την περυσινή σεζόν να λάβει επίδομα θέρμανσης μόλις ένας στους τρεις δικαιούχους και να μείνουν αδιάθετα περίπου 190 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση προβλέπει την κατάργηση του συστήματος Ηφαιστος και της υπηρεσίας χορήγησης επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης του Taxisnet και την απευθείας χορήγηση των ενισχύσεων στους δικαιούχους βάσει των υφισταμένων κριτηρίων. Πιο απλά, θα σταματήσει να εφαρμόζεται το σύστημα που αναγκάζει προμηθευτές πετρελαίου, διαχειριστές πολυκατοικιών και δικαιούχους να δηλώνουν τις ποσότητες καυσίμων που προμηθεύθηκαν και θα αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα που με μια απλή αίτηση ο δικαιούχους του επιδόματος, εφόσον πληροί  τα εισοδηματικά κριτήρια, θα το λαμβάνει σε δύο δόσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ετσι δεν θα χρησιμοποιούνται περιττά στοιχεία όπως το ΑΦΜ της πολυκατοικίας και οι προμηθευτές πετρελαίου δεν θα είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν στη ΓΓΠΣ τις ποσότητες καυσίμων που πωλούν.

Το υπουργείο εκτιμά ότι η  μετατροπή της επιδότησης της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης σε απευθείας εισοδηματική ενίσχυση θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αγορές καυσίμων.

Επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους. Κατά τη χειμερινή περίοδο 2012-2013 το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης πανελλαδικά ανέρχονταν σε 278.489. Πλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τον διπλασιασμό των δικαιούχων, στις 500.000.  Ειδικότερα, εξετάζεται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά να αυξηθεί από τις 25.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, από τις 35.000 στις 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα εξετάζεται να αυξηθεί στις 40.000 από 38.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο. Αναφορικά με το ύψος της ακίνητης περιουσίας υποχρέου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων, το ανώτατο όριο εξετάζεται να αυξηθεί στις 180.000 ευρώ (από 150.000) για τους άγαμους και στις 250.000 ευρώ (από 200.000) για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Στο ίδιο πλαίσιο, το επίδομα θα δικαιούνται και οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκίνητων άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών που εφέτος εξαιρέθηκαν, ενώ εξετάζεται αύξηση και του μέγιστου αριθμού τετραγωνικών που θα επιδοτούνται (σήμερα είναι 120 τ.μ.).

Απλοποίηση διαδικασιών

Οπως ξεκαθαρίζουν στα «ΝΕΑ» αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι αλλαγές στα κριτήρια θα συνοδευθούν με προσαρμογές ώστε να επιταχυνθεί ο μηχανισμός εκταμίευσης του επιδόματος θέρμανσης με στόχο την άμεση απόδοσή του στους δικαιούχους. Ωστόσο, όπως κατηγορηματικά αποσαφηνίζουν, αυτό δεν σημαίνει την κατάργηση του συστήματος Ηφαιστος και της υπηρεσίας χορήγησης επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης του Taxisnet.

(ΤΑ ΝΕΑ, 7/9/2013)