βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Αυτονομία θέρμανσης

Υποχρεωτική πλέον η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ενέργειας

kaloriferΥποχρεωτική θα καθίσταται πλέον η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ενέργειας, σύμφωνα με  σχ/ν για την ενεργειακή απόδοση που έθεσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο ΠΕΚΑ.

Ωστόσο, το κόστος των έξυπνων μετρητών θα επιβαρύνει τους  καταναλωτές, καθώς όπως αναφέρει στο νομοσχέδιο, οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, τηλεθέρμανσης, τηλεψύξης και ζεστού νερού χρήσης «υποχρεούνται να παρέχουν σε ανταγωνιστική τιμή στους τελικούς καταναλωτές ατομικούς μετρητές».

Ατομικοί μετρητές κατανάλωσης στα κτίρια με κεντρική θέρμανση

Σε πολυκατοικίες και σε κτίρια πολλαπλών χρήσεων όπου η θέρμανση-ψυξη παρέχεται από κεντρική πηγή εγκαθίστανται ατομικοί μετρητές κατανάλωσης ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 σε κάθε μονάδα, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά αποδοτικό. Σε περίπτωση που η χρήση ατομικών μετρητών δεν είναι τεχνικά εφικτή ή οικονομικώς αποδοτική, για τη μέτρηση της θερμότητας πρέπει να χρησιμοποιούνται ατομικοί κατανεμητές κόστους θερμότητας σε κάθε θερμαντικό σώμα, εκτός και αν η εγκατάστασή τους δεν είναι οικονομικώς αποδοτική.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να αναζητούνται εναλλακτικές, οικονομικώς αποδοτικές μέθοδοι μέτρησης. Στους στόχους του νομοσχεδίου είναι ακόμα η ανάπτυξη της αγοράς των επιχειρήσεων ενεργειακών υπηρεσιών, η αξιοποίηση της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, η κινητοποίηση επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, οι ενεργειακοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί στις 26 Σεπτεμβρίου.