βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Ο δυνατός “παίκτης” στον τομέα της θέρμανσης

Έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας αλλά ειδικά η εμπειρία από τις δύο τελευταίες χειμερινές περιόδους απέδειξε πως με το φυσικό αέριο οι καταναλωτές μπορούν να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Μάλιστα, για το φετινό χειμώνα (20014 – 2015), η επιλογή του φυσικού αερίου αναμένεται να είναι ακόμη πιο ελκυστική λόγω του προγράμματος επιδότησης για τη μετατροπή κεντρικών θερμάνσεων από πετρελαίου σε φυσικού αερίου στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία (δείτε εδώ αναλυτικά)

Όσον αφορά καθαρά το κόστος του καυσίμου, είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία των ΕΠΑ, η τιμή του αερίου έχει καταφέρει να είναι έως και 38% χαμηλότερη σε σχέση με αυτή του πετρελαίου. Αυτό, μεταξύ άλλων, συνέβη επειδή φθήνυνε η διεθνής τιμή αερίου, ενώ και η ΔΕΠΑ πέρασε στις ΕΠΑ τις εκπτώσεις που εξασφάλισε στις τιμές με τις οποίες προμηθεύεται το καύσιμο. Οι ΕΠΑ με τη σειρά τους πέρασαν τις εκπτώσεις στην κατανάλωση, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση για τους καταναλωτές.

Σημειώνεται βεβαίως ότι η διαμόρφωση της διαφοράς μεταξύ αερίου και πετρελαίου για το φετινό χειμώνα θα εξαρτηθεί από την τελική μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 1,150 ευρώ ανά λίτρο,  δεδομένης της μείωσης στον ΕΦΚ που έχει εξαγγελθεί.

Το σημαντικό όμως στην περίπτωση του φυσικού αερίου είναι ότι προοπτικά όλες οι ενδείξεις  συνηγορούν ότι το φυσικό αέριο γενικώς, στην παγκόσμια σκακιέρα, θα φθηνύνει. Βασικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν παράγοντες όπως η δυναμική είσοδος του σχιστολιθικού αερίου, η μείωση της κατανάλωσης στην Ευρώπη κλπ. Ειδικά για την Ελλάδα, υπάρχει το επιπλέον δεδομένο ότι θα γίνει ο αγωγός TAP και θα έρθει το Αζέρικο αέριο, που εν γένει θα είναι φθηνότερο από το Ρωσικό.

Συνεπώς, η επιλογή του φυσικού αερίου ως καυσίμου θέρμανσης (είτε πρόκειται για νέες κατοικίες είτε για υφιστάμενες κατοικίες που θέλουν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο με φυσικό αέριο) δικαίως θεωρείται ιδιαίτερα συμφέρουσα. Βάσει των προβλέψεων, το χάσμα μεταξύ των τιμών αερίου και πετρελαίου θα μεγαλώνει, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο οδηγεί σε γρηγορότερη απόσβεση μίας τέτοιας επένδυσης.

Βεβαίως, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η εξοικονόμηση διαφέρει από καταναλωτή σε καταναλωτή. Για να κάνετε τους δικούς σας υπολογισμούς, βάσει της κατανάλωσής σας, των τετραγωνικών της κατοικίας σας κλπ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν οδηγό το παρακάτω άρθρο:

Συγκριτικό τεστ: Πώς θα διαλέξω το είδος θέρμανσης που με συμφέρει

Προσφορές για σύνδεση στο φυσικό αέριο

Ωστόσο η απόφαση για να αλλάξει κάποιος σύστημα θέρμανσης για να βάλει φυσικό αέριο, μόνο εύκολη δεν είναι. Οι καταστάσεις ωριμάζουν μεν και όλο και περισσότεροι στρέφονται, αλλά οι στερήσεις στις οποίες υποβάλλονται οι πολίτες, τους φέρνουν σε αδυναμία να αναλάβουν και τις δαπάνες για την μετατροπή.

Κατά περιόδους πάντως γίνονται και νέες προσφορές στην αγορά, οπότε το κόστος εγκατάστασης μειώνεται δραστικά. Για παράδειγμα, Εταιρείες Παροχής Αερίου όχι απλώς μειώνουν ή καταργούν τα τέλη σύνδεσης σε πολυκατοικίες, αλλά χρηματοδοτούν οι ίδιες απευθείας ακόμα και την δαπάνη εσωτερικής εγκατάστασης σε κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών, ώστε να μπορεί μία πολυκατοικία να συνδεθεί με το φυσικό αέριο χωρίς να πληρώσει σχεδόν τίποτα αρχικά! Το κόστος αυτό θα αποπληρωθεί σαν δάνειο, μέσω των λογαριασμών στην ΕΠΑ Αττικής σε 18 ή 30 διμηνιαίες δόσεις,  που θα πληρώνονται μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης.

Δείτε εδώ αναλυτικά για τα προγράμματα χρηματοδότησης

Το κόστος εγκατάστασης για σπίτια ξεκινά συνήθως από περίπου 3.500 ευρώ (χωρίς τα τέλη σύνδεσης ή περίπλοκες εργασίες όπως η αφαίρεση θαμμένων σωλήνων του παλαιού δικτύου θέρμανσης), αλλά ανεβαίνει ανάλογα με τις ανάγκες και τους χώρους για μεγαλύτερα κτίσματα και πολυκατοικίες.

Από την άλλη, υπάρχει ο «κίνδυνος» να ξεφύγει η δαπάνη κάποιου που μόλις εγκατέστησε οικονομικότερο σύστημα θέρμανσης, κυρίως για το λόγο ότι δεν ανησυχεί πλέον όπως πριν για τι χρεώσεις και εφησυχάζει. Συχνά η εξοικονόμηση είναι τελικά μικρότερη, αλλά κυρίως φταίει ο διαφορετικός τρόπος χρήσης (π.χ. λειτουργία πετρελαίου 5-6 ώρες και θερμοστάτης στους 19, ενώ για αέριο λειτουργία 9-10 ώρες και θερμοστάτης στους 21 βαθμούς, χρέωση αγοράς πετρελαίου κατόπιν προγραμματισμού και παραγγελίας ενώ λογαριασμός φυσικού αερίου έρχεται εκ των υστέρων, πάγια παροχής αερίου ακόμα και τα καλοκαίρι που δεν το χρησιμοποιούμε για θέρμανση κλπ).

Δείτε εδώ ποια είναι η διαδικασία για να συνδεθείτε στο φυσικό αέριο