βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Θερμαντικά πανελ

Χρήσιμα στοιχεία για τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης

Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε την τεχνολογία θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία (χωρίς επιστημονικούς όρους).

Τα πάνελ υπέρυθρης δεν είναι τίποτα παραπάνω από σώματα με αντίσταση.

Διαφέρουν μόνο στον τρόπο μετάδοσης και στα υλικά κατασκευής.

Ένα πάνελ υπέρυθρης αποτελείται από το εξωτερικό περίβλημα που μπορεί να είναι η από μέταλλο (γαλβανιζέ λαμαρίνα) η από αλουμίνιο.

Εσωτερικά έχει την αντίσταση που μπορεί να είναι από χάλυβα (μικροϊνες  χάλυβα) η από φιλμ (πλαστική μεμβράνη με λεπτή στρώση άνθρακα και λωρίδες χαλκού).

Και το βασικότερο που είναι η μόνωση του (συνήθως υαλοβάμβακας).

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε σε ένα πάνελ είναι η ποιότητα κατασκευής δηλ.πόσο καλή μόνωση έχει και αν είναι ομοιόμορφη η θερμοκρασία στην μπροστινή επιφάνειά του.

Τα πάνελ που έχουν χονδρή επιφάνεια μπροστά (μάρμαρο,γυαλί,κ.τ.λ) θέλουν περισσότερη ενέργεια (watt) για να ζεστάνουν έναν χώρο λόγο το ότι δουλεύουν και  σαν θερμοσυσσωρευτές.

Σωστός τρόπος τοποθέτησης

Η τοποθέτηση των πάνελ υπέρυθρης (εκτός γυαλιού,μαρμάρου με πάχος 7 χιλιοστών και άνω) γίνεται η στον τοίχο η στο ταβάνι ανάλογα με τον κατασκευαστή.

Το ύψος  που πρέπει να μπει για την καλύτερη λειτουργία στον τοίχο είναι περίπου 1,50 μέτρο από το πάτωμα (όπως ένα κάδρο),καλό είναι η τοποθέτηση να γίνει σε τοίχο που απέναντι του δεν έχει τζαμαρίες η μεγάλες μπαλκονόπορτες (όσο μεγαλύτερη επιφάνεια τοίχου έχει απέναντι του τόσο καλύτερη απόδοση έχει),και να μην ξεπερνάει η απόσταση τα 3,50 με 4 μέτρα (ανάλογα με τον κατασκευαστή).

Σε ταβάνι καλό είναι να το βάλουμε κοντά στο κέντρο και το ύψος να ξεπερνάει τα 2,80m (ακόμα καλύτερη απόδοση θα έχει αν το πλακάκι που έχουμε δεν είναι γυαλιστερό).

Σωστός τρόπος λειτουργίας

Η υπέρυθρη θέρμανση δεν λειτουργεί όπως η κλασική θέρμανση δυστυχώς αυτό είναι το μεγάλο λάθος που κάνουν οι  περισσότεροι που βάλανε πάνελ από πολυκαταστήματα η από μη εξουσιοδοτημένα μαγαζιά και δεν τους ενημέρωσαν σωστά.

Καταρχήν ένα πάνελ δεν μπορεί να θερμάνει έναν χώρο πάνω από 20 τ.μ. που σημαίνει ότι σε μεγαλύτερους χώρους βάζουμε δυο η τρία ανάλογα.

Δεν μπορεί να μεταδώσει την θερμοκρασία του σε άλλους χώρους δηλ.αν έχουμε πάνελ στο σαλόνι μας και δεν έχουμε σε ένα δωμάτιο πρέπει η πόρτα του δωματίου να είναι κλειστή (αλλιώς θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα).

Καλύτερα αποτελέσματα έχει ένα σπίτι που έχει πάνελ σε όλους τους χώρους γιατί ενεργοποιούνται (ζεσταίνονται)σταδιακά όλοι οι τοίχοι και δίνουν στον χώρο μία ομοιόμορφη θερμοκρασία.

Καλό είναι το σπίτι να έχει τουλάχιστον την στοιχειώδη μόνωση (διπλό τούβλο και παράθυρα με διπλά τζάμια),και όπως όλες έτσι και αυτή η θέρμανση όσο καλύτερη είναι η μόνωση τόσο μεγαλύτερη οικονομία θα έχουμε.

Είναι κατάλληλα για μόνιμη θέρμανση και όχι μόνο για δευτερεύουσα.

Τα πάνελ υπέρυθρης επειδή θερμαίνουν ύλη και όχι αέρα πρέπει να λειτουργήσουν ως εξής:

Τα τοποθετούμε με θερμοστάτη χώρου κατά προτίμηση όχι πρίζας γιατί πολλές φορές οι πρίζες βρίσκονται σε ακατάλληλα σημεία (χαμηλά,πίσω από αντικείμενα κ.τ.λ.).

Ο θερμοστάτης να είναι σε ύψος από 1,20m και επάνω.

Βάζουμε τον θερμοστάτη στην επιθυμητή θερμοκρασία που θέλουμε π.χ.21-22 βαθμούς και δεν τον ξανά κλείνουμε σε όλη την διάρκεια του χειμώνα είμαστε δεν είμαστε στο σπίτι,σε περίπτωση που λείπουμε από το σπίτι μπορούμε να το κατεβάσουμε ελάχιστα (2-3 βαθμούς το πολύ).

Γιατί είναι η πιο οικονομική θέρμανση

Της πρώτες μέρες μετά την εγκατάσταση των πάνελ θα δουλεύουν για αρκετές ώρες (10-15) μέχρι να τραβήξουν την τυχόν υγρασία από τους τοίχους και να τους ζεστάνουν (ο τοίχος μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασία 25-28 βαθμούς περίπου),μετά άπλα θα συντηρούν τον χώρο σε σταθερή θερμοκρασία και θα δουλεύουν 2-5 ώρες το 24ωρο εκεί ξεκινάει και η πραγματική οικονομία των πάνελ.

Αν τα κλείσουμε μέσα στον χειμώνα για 2-3 μέρες και κατέβει η θερμοκρασία σε πατώματα ,ταβάνια τοίχους θα πρέπει να ξανά δουλεύουν αρκετές μέρες για πολλές ώρες την ημέρα για να φτάσουμε πάλι στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κάποια από τα πλεονεκτήματα της υπέρυθρης είναι:

Δεν δημιουργείται μούχλα η εξαφανίζει σταδιακά την υπάρχουσα.

Έχει ομοιόμορφη θερμοκρασία στον χώρο.

Και να ανοίξουμε τα παράθυρα για να αεριστεί το σπίτι φεύγει μόνο ο ζεστός αέρας,με το που κλείσουμε τα παράθυρα μέσα σε μισό λεπτό η θερμοκρασία στον χώρο θα είναι ίδια επειδή είναι ζεστοί οι τοίχοι μας.

Και πάνω από όλα αν μπουν πάνελ καλής ποιότητας και τα watt που χρειάζεται ο χώρος μας με την σωστή λειτουργία θα έχουμε την οικονομία που θέλουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παραπάνω ισχύουν για πάνελ χαμηλών θερμοκρασιών  (85-105 βαθμούς)

Καμπούρης Γιώργος

Μηχανολόγος Μηχανικός

http://infraredpower.gr/