βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Έκτακτο επίδομα θέρμανσης: Δημοσιεύτηκε η απόφαση – Ποιοι οι δικαιούχοι

«Κλείδωσαν» οι λεπτομέρειες για το έκτακτο επίδομα θέρμανσης, καθώς η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Όπως προκύπτει, θα καταβληθούν επιπλέον 12 εκατ. ευρώστους περσινούς δικαιούχους μέχρι και τις 28 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι είναι οι ίδιοι με τους περσινούς, οι οποίοι θα εισπράξουν επιπλέον 12,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου το οποίο επιδοτείται.

Το ποσό θα πιστωθεί αυτόματα στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων, καθώς εκείνοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια.

Οι δικαιούχοι είναι μόνιμοι κάτοικοι των νομών:

1. Γρεβενών

2. Δράμας

3. Έβρου

4. Ευρυτανίας

5. Ιωαννίνων

6. Καστοριάς

7. Κοζάνης

8. Σερρών

9. Φλώρινας

Την ίδια ώρα, το συμπληρωματικό ποσό θα εισπράξουν και οι κάτοικοι των ορεινών δήμων που ανήκουν στους παρακάτω δήμους της λεγόμενης Β΄ ζώνης: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.

Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν 3,125 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο κατοικίας ενώ υπάρχει ανώτατο πλαφόν 80τμ για τον εργένη και 100τμ για τους έγγαμους. Η συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση θα κυμανθεί από τα 250 ευρώ έως τα 312,5 ευρώ ενώ ο αριθμός των δικαιούχων υπολογίζεται ανάμεσα στις 80.000 και τις 100.000.

Η σχετική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης έχει ήδη φτάσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να γίνει η τελική κοστολόγηση.

Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές σε σχέση με πέρσι είναι ότι χρησιμοποιείται ο νόμος «Κλεισθένη» για τον χαρακτηρισμό των δήμων ως ορεινών. Αυτός ο χαρακτηρισμός αυξάνει και τον αριθμό των ορεινών νοικοκυριών.

Στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν και το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης ανά λίτρο από τα 0,125 ευρώ που ήταν πέρυσι ακόμη και στα 0,15 ευρώ φέτος. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού γίνουν οι υπολογισμοί του δημοσιονομικού κόστους.

Ταυτόχρονη υλοποίηση των χαρακτηρισμών περισσότερων δήμων ως «ορεινών» αλλά και αύξηση του επιδόματος στα 15 λεπτά, θα σημαίνει τα εξής:

1. Οι κάτοικοι δήμων της 4ης ζώνης που θα χαρακτηριστούν ως ορεινοί, θα δικαιούνται επίδομα από 96 έως 100 ευρώ και όχι από 50 έως 62,5 ευρώ που πήραν πέρυσι.

2. Οι κάτοικοι δήμων της 3ης ζώνης που θα χαρακτηριστούν ως ορεινοί θα δικαιούνται επίδομα από 180 έως 225 ευρώ αντί για 80-100 ευρώ που πήραν πέρυσι,

3. Οι κάτοικοι δήμων της 2ης ζώνης που θα χαρακτηριστούν ως ορεινοί, θα πάρουν επίδομα 300 έως 375 ευρώ αντί για 150 έως 187,5 ευρώ που πήραν πέρυσι.

(CNN Greece)