βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Αυτονομία θέρμανσης

Ένας έξυπνος τοίχος για φθηνότερη θέρμανση

masmarbles2Ένα νέο καινοτόμο προϊόν που υπόσχεται να μειώσει σημαντικά το κόστος για τη θέρμανση των κατοικιών, χρησιμοποιώντας καθαρά υλικά δόμησης και φυσικούς τρόπους, φέρνει η εταιρεία Masmarbles από τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τον ηλιακό τοίχο μάζας από μάρμαρο, που, χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες του μαρμάρου και του νερού – με το οποίο γεμίζει – αλλά και την ηλιακή ενέργεια, μπορεί να φέρει εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανσης ακόμη και 25%. Η καινοτομία του προϊόντος της Masmarbles, που ξεκίνησε να παράγεται στα τέλη του 2014, έγκειται στα υλικά που χρησιμοποιούνται – δηλαδή το μάρμαρο και το νερό – τα οποία αυξάνουν έως και 30% την απόδοσή του, σε σχέση με αντίστοιχους συμβατικούς τοίχους πράσινης θέρμανσης.

Η λειτουργία του απλή: ο τοίχος εγκαθίσταται στη νότια όψη του σπιτιού, μέσα από ένα εξωτερικό τζάμι και απορροφόντας την ηλιακή ενέργεια δημιουργεί ένα είδους «θερμοκηπίου». Ο τοίχος λειτουργεί αυτόνομα και συνδυαστικά με τα άλλα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση. «Το νερό είναι μεγάλη μπαταρία, καλός συσσωρευτής θερμότητας, ενώ το μάρμαρο όταν θερμαίνεται εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία, δηλαδή ζέστη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μαρμάρινο ενυδρείο που κρατάει το σπίτι ζεστό για πολλές ώρες», λέει στη Voria.gr ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μαρμάρου Masmarbles, Αλέξανδρος Σημαδόπουλος.

Ο κ. Σημαδόπουλος ανέλαβε το 2007 την οικογενειακή επιχείρηση, μέσα από τη συμμετοχή σε διάφορες ημερίδες των επιμελητηρίων γεννήθηκε η ιδέα ενός καινοτόμου προϊόντος «πράσινης θέρμανσης». Ο ίδιος σημειώνει πως σε μια δύσκολη συγκυρία αποφάσισε να ρισκάρει και να επενδύσει στην καινοτομία. Στόχος της Masmarbles είναι η προώθηση του προϊόντος εντός και εκτός της χώρας, ενώ, όπως λέει ο κ. Σημαδόπουλος, τα μέχρι στιγμής μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση – πόσα χρήματα εξοικονομούνται

Το κόστος εγκατάστασης του τοίχου εκτιμάται περίπου 400 €/m². Το ετήσιο κόστος θέρμανσης για ένα σπίτι 100 m² με φυσικό αέριο και πετρέλαιο αντίστοιχα υπολογίζεται στα 1200 – 1500 ευρώ.

Αν λοιπόν κατασκευαστεί θερμικός τοίχος επιφάνειας 8 m² θα κοστίσει 3.200 ευρώ και θα επιφέρει μια μείωση των χρημάτων που καταναλώνουμε ετήσια για θέρμανση της τάξης του 25%. Ο τοίχος θα αποσβέσει σε 6 με 7  χρόνια και μετά θα εξοικονομούνται ενέργεια και χρήματα.

Επισημαίνεται ότι ο τοίχος είναι απαραίτητο να μονωθεί από όλα τα στοιχεία με τα οποία εφάπτεται για να περιοριστούν οι θερμογέφυρες. Για τις θερμικές απώλειες τη μέρα μας καλύπτει η χρήση διπλού υαλοπίνακα (πάχος γυαλιού 4mm και διάκενο ανάμεσα 18mm). Πρέπει να τονιστεί πως η ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών με ένα καλά θερμομονωμένο κέλυφος κτιρίου συμπληρωματικά με τον τοίχο οδηγεί σε πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης του συστήματος.

(του Αλέξανδρου Μητάκη, voria.gr)