βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Αέριο Αττικής: Αυξημένα κατά 30% τα νέα συμβόλαια

Εντελώς διαφορετική από αυτή της ΔΕΗ, είναι η εικόνα στο Αέριο Αττικής, που ως εταιρεία κοινής ωφέλειας, υφίσταται και αυτή τις επιπτώσεις της κρίσης.

Συγκεκριμένα ενώ στην περίπτωση της ΔΕΗ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αντιπροσώπευαν το 20-25% των ετήσιων πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας (1,22 δισ. ευρώ), στην περίπτωση της ΕΠΑ Αττικής το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε μόλις 2,6%, με βάση στοιχεία τέλους Οκτωβρίου 2012.

Όπως τονίζουν στο euro2day στελέχη της ΕΠΑ Αττικής, η εταιρεία είναι φυσικό και αυτή να υφίσταται τις επιπτώσεις της κρίσης, καθώς οι πελάτες της, οικιακοί και επαγγελματικοί καταναλωτές, καλύπτουν όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής διαστρωμάτωσης.

Ωστόσο τονίζουν ότι οι όποιες δυσκολίες σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζουν την εταιρεία στο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ρόλου της ως εταιρείας “utility”.

Σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζονται οι καταναλωτές, οικιακοί και επαγγελματικοί, με προβλήματα στην εξόφληση των λογαριασμών, η εταιρεία θέλει να είναι αρκετά ευέλικτη κάνοντας κάθε είδους ευκολίες, ανάλογα με το προφίλ και τις ανάγκες του καταναλωτή, δίνοντας έμφαση σε καταναλωτές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ετσι επιδιώκει να διατηρεί ενεργό το πελατολόγιό της χωρίς ταυτόχρονα να προκαλεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην ρευστότητά της.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλος «σύμμαχος» των εταιρειών παροχής αερίου, για το ξεπέρασμα της κρίσης χωρίς σημαντικές αναταράξεις, είναι η μεγάλη διαφορά τιμής σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η υπερφορολόγηση του τελευταίου, έχει κάνει το φυσικό αέριο να είναι φθηνότερο κατά περίπου 38% με βάση τις τρέχουσες τιμές.

Έτσι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2012 τα νέα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί ήταν αυξημένα κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ και ο συνολικός αριθμός εξυπηρετούμενων, ανέρχεται πλέον σε περίπου 280.000, αυξημένος κατά το ίδιο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία που έδωσε στη Βουλή η διοίκηση της ΔΕΗ, το 2012 η επιχείρηση προχώρησε σε άνω των 700.000 διακανονισμών οφειλών, έναντι περίπου 400.000 το 2011.

Μ. Καϊταντζίδης

(euro2day.gr)