βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο επίδομα θέρμανσης

Δεκαπέντε ημέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης (στις 15/10) τα περισσότερα νοικοκυριά ακόμη δεν γνωρίζουν αν θα  λάβουν περισσότερο επιδοτούμενο πετρέλαιο σε σχέση με πέρσι, καθώς ακόμη το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τον τρόπο καταβολής του.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει αν τα ελληνικά νοικοκυριά θα λάβουν προκαταβολικά το ποσό της επιδότησης που τους αντιστοιχεί ή αν θα το λάβουν σε 2 δόσεις.

Τα «αγκάθια» στην οποιαδήποτε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος είναι πολλά, με βασικότερο το θέμα της διαδικασίας καταβολής του επιδόματος πετρελαίου σε εκατοντάδες νοικοκυριά.

Αρμόδιος παράγοντας δηλώνει στο «Βήμα» ότι «αν τελικά αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσει προκαταβολή φόρου σε όλους τους δικαιούχους βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων τότε λόγω του ότι μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική διαδικασία από τα ισχύοντα το σύστημα για να λειτουργήσει στην πλήρη του μορφή θα απαιτήσει έναν ή ακόμη και δύο μήνες».

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι αν τελικά προκριθεί η πρόταση να δοθεί προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης τότε τα νοικοκυριά για να λάβουν το ποσό που τους αντιστοιχεί θα έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας είναι υπέρμαχος της πρότασης να δοθεί ως επιταγή – προκαταβολή το ποσό του συνολικού επιδόματος ώστε να μην προκύψουν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πέρυσι κάποιοι ενώ το δικαιούντο δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο γιατί δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν το συνολικό κόστος αγοράς.

Για το θέμα της προκαταβολής υπάρχουν ενστάσεις από την Τρόικα ότι είναι πιθανόν να λάβει κάποια οικογένεια τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης αλλά τελικά να μην τα χρησιμοποιήσει για προμήθεια πετρελαίου αλλά για να καλύψει το κόστος του ηλεκτρικού στην περίπτωση που χρησιμοποιεί για τη θέρμανσή της κλιματιστικό ή να καλύψει το κόστος καυσόξυλων, φυσικού αερίου, πέλετς κ.λπ. τα οποία πέρυσι είχαν εξαιρεθεί από την επιδοματική πολιτική.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Μαυραγάνης έχει εκφράσει τη γνώμη ότι για να αποφευχθεί το φαινόμενο κάποιος να λάβει το επίδομα θέρμανσης αλλά αυτό να μην καταλήξει στην αγορά πετρελαίου, να δοθεί σε δύο δόσεις (π.χ. μία προκαταβολή και μία εξόφληση) και η δεύτερη δόση να δοθεί μόνο με την ηλεκτρονική απόδειξη ότι όντως έγινε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.