βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για αυτόνομη θέρμανση – Παραμένουν τα εμπόδια

kalorifer3Η πρόθεση πολλών ιδιοκτητών για απεξάρτηση από την κεντρική θέρμανση και για αυτονομία των διαμερισμάτων ώστε να μπορούν να τοποθετήσουν ατομικούς καυστήρες φυσικού αερίου, είναι η νέα τάση που χαρακτηρίζει τον τομέα της θέρμανσης τον φετινό χειμώνα. Παρόλα αυτά, το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα δεν επιτρέπει, παρά μόνον υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, την εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος σε διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Όπως δηλώνουν στο energypress αρμόδια στελέχη, όλο το δυναμικό της ΕΠΑ Αττικής είναι προσανατολισμένο στο να προωθεί προγράμματα αυτόνομης θέρμανσης διαμερισμάτων και να ικανοποιεί τα σχετικά αιτήματα. Παρόλα αυτά είναι πολλές οι περιπτώσεις που «σκαλώνουν», λόγω του θεσμικού πλαισίου, το οποίο θεωρείται ως ένας από τους βασικούς ανασταλτικούς  παράγοντες για την περαιτέρω επέκταση του καυσίμου.

Η ανάγκη για αυτονομία των διαμερισμάτων προέκυψε κυρίως τα τελευταία δύο – τρία χρόνια (με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά), οπότε η οικονομική κρίση  έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών. Οι καβγάδες είναι συνεχείς, καθώς οι συνιδιοκτήτες δεν συμφωνούν για τις ώρες λειτουργίας, κάποιοι ένοικοι δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα έξοδα θέρμανσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις  τα καλοριφέρ δεν ανάβουν καθόλου λόγω ασυμφωνίας ή πολλών χρεών. Έτσι, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεντρική θέρμανση, και μένουν «όμηροι» μιας κατάστασης για την οποία δεν ευθύνονται.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, είναι πάρα πολλοί οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές με πρόσβαση στο φυσικό αέριο και θέλουν να βάλουν αυτόνομο σύστημα, αποκοπτόμενοι  από την κεντρική θέρμανση. Κάτι τέτοιο όμως με βάση όσα ισχύουν σήμερα είναι πολύ δύσκολο, καθώς απαιτείται η έγκριση του 50% + 1 των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΠΑ Αττικής έχει ζητήσει από την πολιτεία να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να μπορεί ευκολότερα ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος να γίνει «αυτόνομος». Παρά το γεγονός ότι το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο της προσαρμογής της χώρας μας στις κοινοτικές οδηγίες για την προώθηση της εξοικονόμησης, δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια θετική εξέλιξη.