βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ενεργειακά Τζάκια

Αυξημένη η ζήτηση για καυσόξυλα

Πριν ακόμη εκπνεύσει ο Αύγουστος, ξεκίνησε η προετοιμασία για τον χειμώνα. Πολλοί δήμοι της Βόρειας Ελλάδας δέχονται ήδη αιτήσεις για διάθεση καυσόξυλων, σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι το νωρίτερο δυνατόν και να μην παρατηρηθούν τα περυσινά προβλήματα.

Από τους πρώτους που «άνοιξαν» το σχετικό πρόγραμμα ήταν ο Δήμος Νάουσας. Από τις 20 Αυγούστου, οπότε ανακοινώθηκε η έναρξη υποβολής των αιτήσεων (ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα), οι Ναουσαίοι συρρέουν στο δημαρχείο προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή. Η ροή των αιτήσεων δείχνει ότι φέτος το ενδιαφέρον έχει διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Κώστα Παπαδοπουλο, πέρυσι οι αιτήσεις στην περιοχή έφτασαν τις 570 και όλα δείχνουν ότι φέτος θα ξεπεράσουν τις χίλιες. «Η ζήτηση είναι τεράστια», λέει. «Η περυσινή κακοκαιρία και κυρίως η χαλαζόπτωση έπληξε σημαντικά την παραγωγή στην περιοχή, με μεγάλο τμήμα των αγροτών να δυσκολεύεται φέτος οικονομικά. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, τα εισοδήματα έχουν μειωθεί».

2.140 τόνοι ξυλείας

Συνολικά, θα διατεθούν 2.140 τόνοι ξυλείας, με τη μερίδα να φτάνει τους 5 τόνους. Καθώς η διαθέσιμη ξυλεία από το δημοτικό δάσος δεν επαρκεί για όλους, οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα έχουν αυστηροποιηθεί. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ, καθώς και οι πολύτεκνοι (τέσσερα παιδιά και πάνω) με εισόδημα έως 30.000. Προϋπόθεση είναι επίσης οι πολίτες να μην ανήκουν σε κάποιο δασικό συνεταιρισμό.

«Πέρυσι είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα, άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να έχουν ξύλα από το δάσος του Ροδοχωρίου ή της Μεταμόρφωσης να παίρνουν και από τον δήμο. Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εχουμε απευθύνει έκκληση φέτος να προσέλθουν μόνον όσοι έχουν πραγματική ανάγκη», λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Τα ονόματα των δικαιούχων θα ανακοινωθούν σε μία εβδομάδα, ώστε έως τις 12 Σεπτεμβρίου να έχει αρχίσει η διάθεση των καυσόξυλων.

Πρόγραμμα παροχής βοήθειας σε απόρους έχει ξεκινήσει και ο Δήμος Κομοτηνής. Εξασφαλίστηκε κονδύλι 60.000 ευρώ για καύσιμη ύλη (35.000), τρόφιμα (15.000) και έκτακτη οικονομική ενίσχυση (10.000).

Πρώτες καταγγελίες

Μέλημα των Αρχών είναι να παταχθεί το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας, που πέρυσι έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες καταγγελίες για παράνομη κοπή δένδρων σε διάφορες περιοχές, καθώς και για τη δράση των γνωστών κυκλωμάτων εμπορίας ξυλείας από τη Βουλγαρία. Πριν από λίγες ημέρες, οι Αρχές εντόπισαν στη Θράκη νταλίκα από τη Βουλγαρία που ξεφόρτωσε μεγάλη ποσότητα καυσόξυλων σε σπίτι ιδιώτη χωρίς παραστατικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ξύλα θα διετίθεντο προς πώληση.

(Καθημερινή, 24/8/2013)