βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Αύξηση 30% έως και 100% στις παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης

petrelaio_lastΑισιόδοξα – αν και όχι για πανηγυρισμούς – φαίνεται να είναι τα μηνύματα της αγοράς πετρελαιοειδών μετά το περυσινό Βατερλό και την μείωση σε δραματικά επίπεδα των παραγγελιών πετρελαίου θέρμανσης και την καταβαράθρωση του κίνησης. Πιο συγκεκριμένα, πηγές αναφέρονται σε αύξηση από 30% έως κι 1005 στις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης αλλά και σε ταυτόχρονη θεαματική άνοδο των αιτήσεων για το επίδομα πετρελαίου. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, πέρυσι οι αιτήσεις για το επίδομα έφθασαν τις 80.000 όταν φέτος ήδη ξεπερνούν τις 200.000 ως αποτέλεσμα των ευκολότερων κριτηρίων και της προκαταβολής του 25% που δόθηκε.

Την ίδια στιγμή, η αγορά βλέπει αύξηση των παραγγελιών, όμως τα πανηγύρια μπορούν να περιμένουν. Κι αυτό διότι μια αγορά με 100.000 παραγγελίες το διάστημα 2011-12 το 013 είχε πέσει στις 10.000. Άρα η αύξηση κατά 100% δεν σημαίνει και ολοκληρωτική ανάκαμψη.

Μήπως να αγοράσουμε πετρέλαιο στις αρχές του 2014;

Την ίδια ώρα πάντως κύκλοι της αγοράς βλέπουν πως το 2014 και ειδικότερα το πρώτο διάστημα του αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για πτώση των τιμών. Όπως μας αναφέρουν εκπρόσωποι της εταιρείας ΕΛΙΝΟΙΛ ήδη οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πλέον πτώση των τιμών πετρελαίου τα επόμενα χρόνια. Αυτή η διαπίστωση βασίζεται σε αναλύσεις ειδικών που λένε πως  : “ηρεμεί” η ζήτηση, καθώς το 2015 αναμένεται να λάβει χώρα ένα κοσμοϊστορικό γεγονός στην παραγωγή πετρελαίου: οι ΗΠΑ θα καταστούν 1η παραγωγός χώρα παγκοσμίως, θα έχουν ξεπεράσει δηλαδή και την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία. Επίσης, η λεγόμενη διαθέσιμη δυναμικότητα (sparecapacity), δηλαδή το πετρέλαιο που οι χώρες του ΟΠΕΚ διαθέτουν adhoc, ανάλογα με τις ανάγκες και όχι με προγραμματισμένα συμβόλαια, βρίσκεται στα 7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όταν ο ΟΠΕΚ υπολογίζει ότι, για τη διατήρηση της τιμής γύρω στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, η διαθέσιμη δυναμικότητα πρέπει να είναι γύρω στα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τέλος οι αισιόδοξες εκτιμήσεις έχουν να κάνουν και με το ότι οι τιμές έχουν διατηρηθεί πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για περισσότερα από δύο συνεχή έτη, κάτι που είναι πρωτοφανές στην πετρελαϊκή ιστορία. Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός πως η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν, χώρας με σημαντική παραγωγή, δήλωσε πρόσφατα ότι για τον πορϋπολογισμό του 2014, η τιμή που θα χρησιμοποιήσει θα είναι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, ωστόσο για το 2015 η τιμή αναφοράς μπορεί να είναι και στα 80 δολάρια.

Όπως και να έχει, από την μεριά της ΕΛΙΝΟΙΛ ο κ. Δημήτρης Μπιλμέτζης τονίζει πως «ήδη οι προσφορές στα 1,25 ή 1,26 ευρώ το λίτρο που υπάρχουν φέτος είναι πολύ καλύτερς από τις περυσινές τιμές που κυμαίνονταν στο 1,30 ευρώ».

(newmoney.gr)