βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Χωρίς κοινόχρηστα όσοι εγκαθιστούν αυτόνομη θέρμανση αερίου

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕΝέα ρύθμιση, που προβλέπεται ότι θα μπει ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΚΑ για τη λιανική αγορά του φυσικού αερίου, αναμένεται να δώσει ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», απαλλαγμένοι θα είναι πλέον οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών να εγκαταστήσουν αυτόνομα συστήματα φυσικού αερίου στην ιδιοκτησία τους, χωρίς να απαιτείται η έγκριση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, ενώ παράλληλα όσοι ήδη έχουν εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση αερίου στο διαμέρισμά τους, αλλά και όσοι θα εγκαταστήσουν από εδώ και πέρα, δεν θα υποχρεούνται στις κοινόχρηστες χρεώσεις των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών τους.

Με τη ρύθμιση καταργείται η υφιστάμενη υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας (50%+1) για την αυτόνομη σύνδεση με φυσικό αέριο διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, ανεξαρτήτως καυσίμου (πετρελαίου ή αερίου).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κόστος εγκατάστασης της αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο κυμαίνεται από τα 600 ευρώ μέχρι και τα 1.500 ανάλογα με την ποιότητα της εγκατάστασης, όμως η απόσβεση θεωρείται ότι γίνεται πολύ γρήγορα και ουσιαστικά οι καταναλωτές σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου δεν έχουν επιβάρυνση.

Παράλληλα με την τιμή κοντά στο 0,69 την ώρα που στην καλύτερη περίπτωση το πετρέλαιο ξεκινάει για φέτος με τιμή κοντά στο 1,05 είναι εμφανές ότι η επιλογή αερίου είναι σαφώς η ενδεδειγμένη λύση.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες παγίδες όπως το ότι από φέτος προστίθεται μια επιβάρυνση περίπου 0,48 ευρώ για 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης που ονομάζεται μοναδιαίο τέλος ασφαλείας και μπαίνει για να εξασφαλιστεί η ροή αερίου στη χώρα που θα έχει ένα συνολικό κόστος 9,8 εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνει κυρίως τα νοικοκυριά.