βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Δικαιούμαι επίδομα θέρμανσης, πόσο θα μου κοστίσει το πετρέλαιο; – Παράδειγμα

lefta_portofoliΤο επίδομα θέρμανσης από ότι φαίνεται βαίνει προς κατάργηση. Οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι για το τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

2016. Φέτος, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών δικαιούται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο πέραν από το γεγονός ότι μειώνει τα έξοδα για την προμήθεια του καυσίμου, βοηθάει τους καταναλωτές να αποφύγουν τα έξτρα έξοδα που περιλαμβάνει η εγκατάσταση ενός εναλλακτικού συστήματος θέρμανσης.

Το επίδομα θα ανέλθει στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο και, ανάλογα με την περιοχή, υπάρχουν διαφορετικά όρια στην ανώτατη ποσότητα πετρελαίου που μπορεί να επιδοτηθεί.

Τα ανώτατα όρια ανά κλιματική ζώνη και οι περιοχές που περιλαμβάνει κάθε ζώνη φαίνονται παρακάτω:

ΖΩΝΗ Α
Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας

ΖΩΝΗ Β
Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

ΖΩΝΗ Γ
Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας

ΖΩΝΗ Δ
Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού

Στην ουσία, λοιπόν, θεωρώντας μέση τιμή για το πετρέλαιο στα 0,92 ευρώ ανά λίτρο και επίδομα θέρμανσης 0,25 ανά λίτρο, κάθε επιδοτούμενο λίτρο πετρελαίου κοστίζει (0,92 – 0,25) ευρώ = 0,67 ευρώ.

Επομένως, νοικοκυριό που δικαιούται το επίδομα θα κληθεί τελικά να πληρώσει:

(Επιδοτούμενα λίτρα επί 0,67) +  (Συνολικά λίτρα που χρειάζεται – Επιδοτούμενα λίτρα) επί 0,92

Για να λάβετε μία πρώτη εκτίμηση των λίτρων πετρελαίου που χρειάζεστε (σε περίπτωση που δεν έχετε υπόψη σας την κατανάλωση προηγούμενων χρόνων), μπορείτε να ξεκινήσετε από τον υπολογισμό των kWh θερμικής ενέργειας που θα χρειαστείτε, μέσω του παρακάτω οδηγού:

– Νότια Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 35 kWh/m2/έτος
Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 115 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία με μόνωση: 25 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 95 kWh/m2/έτος

– Κεντρική Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 55 kWh/m2/έτος
Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 185 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία με μόνωση: 45 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 145 kWh/m2/έτος

– Βόρεια Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 75 kWh/m2/έτος
Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 245 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία με μόνωση: 65 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 195 kWh/m2/έτος

Βάσει του σκεπτικού που παρουσιάζετε αναλυτικά εδώ, τα λίτρα πετρελαίου που απαιτούνται είναι: 0,093 επί (απαιτούμενες κιλοβατώρες).

Παράδειγμα

Έστω για παράδειγμα ότι ένα νοικοκυριό στην Κοζάνη που διαμένει σε κατοικία 150 τετραγωνικών δικαιούται το επίδομα θέρμανσης και ότι η συγκεκριμένη κατοικία απαιτεί 5.000 λίτρα πετρελαίου για τη θέρμανσή του το χειμώνα.

Η Κοζάνη ανήκει στη ζώνη Α κι επομένως μπορεί να επιδοτηθεί για 25 λίτρα ανά τετραγωνικό, δηλ. για 25 επί 150 = 3.750 λίτρα. Όμως, για τη συγκεκριμένη ζώνη τίθεται ανώτατο όριο 3.000 λίτρων ανά κατοικία. Επομένως, το συγκεκριμένο νοικοκυριό, θα λάβει επίδομα για 3.000 λίτρα πετρελαίου. Έτσι, το συνολικό της κόστος για τα 5.000 λίτρα που θα χρειαστεί θα είναι:

(3.000 χ 0,67) ευρώ + (2.000 χ 0,92) ευρώ = 3.850 ευρώ