βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Εξετάζεται επιδότηση για αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο

thermansi_spitiΑλλαγές στους κανονισμούς των πολυκατοικιών, εξετάζει το ΥΠΕΚΑ, ώστε οι ένοικοι να μπορούν να εγκαθιστούν αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου χωρίς υποχρέωση πληρωμής των παγίων πετρελαίου στα κοινόχρηστα.

Σχετικό αίτημα υπέβαλλε η Εταιρίας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη προσέλκυση καταναλωτών. Τα παραπάνω έγιναν γνωστά από τον γενικό διευθυντής της εταιρίας Χρήστο Μπαλάσκα, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση κατά 50% που αναλαμβάνει η εταιρία για το κόστος εγκατάστασης αυτόνομου λέβητα. Ένα από τα κίνητρα που αποσκοπεί φέτος στη διασύνδεση 310.000 νοικοκυριών με το δίκτυο αερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα φέτος περισσότερα από τέσσερα στα δέκα (44%) νοικοκυριά κι ένα στα τρία νοικοκυριά (33%) πέρυσι βρίσκονται σε διαμερίσματα με κλειστές τις κεντρικές θερμάνσεις πετρελαίου, λόγω του ακριβού πετρελαίου. Αν και υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουν αυτόνομη σύνδεση με το φυσικό αέριο, εντούτοις η νομική απαίτηση που υπάρχει και προβλέπει πως χρειάζεται να συμφωνήσει η πλειοψηφία (50% συν ένας) των ιδιοκτητών αποτελεί εμπόδιο ώστε χιλιάδες καταναλωτές να απολαύσουν την κατά 44% φθηνότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανση.

Η ΕΠΑ Αττικής επικεντρώνει την επιχειρηματική της πολιτική στην προσέλκυση πελατών από τα περίπου 600.000 νοικοκυριά που ενώ βρίσκονται σε δίκτυο παροχής φυσικού αερίου εντούτοις δεν προχωρούν στη σύνδεση με αυτό. Έτσι χρηματοδοτεί με 1.200 ευρώ το κόστος εγκατάστασης αυτόνομης θέρμανσης. Επίσης τα τέλη σύνδεσης από 400 ευρώ που είναι για μία πολυκατοικία με περισσότερα από πέντε διαμερίσματα, η ΕΠΑ Αττικής τα μειώνει στα 100 ευρώ. Οι επενδύσεις που κάνει η εταιρία για αυτά τα κίνητρα ανέρχονται στα 7 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας είπε ακόμη ότι ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ την κατάρτιση χρηματοδοτικού προγράμματος από το ΕΣΠΑ για τη διασύνδεση των νοικοκυριών με το φυσικό αέριο. Κίνητρα, τα οποία θα είναι αντίστοιχα με εκείνα του “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”.

Ο κ. Μπαλάσκας υπεραμύνθηκε εξάλλου και της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που παρουσίασε υποστήριξε ότι η τιμή λιανικής φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένων των φόρων και του ΦΠΑ στο πρώτο εξάμηνο είναι κοντά στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Για την ακρίβεια ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει 7,7 λεπτά την κιλοβατώρα, όταν ο Σουηδός χρεώνεται με 12,3 λεπτά, ο Δανός με 11,3 λεπτά την κιλοβατώρα, ο Πορτογάλος με 8,4 λεπτά, ενώ φθηνότερο είναι το φυσικό αέριο για τον Ιρλανδό με 6,5 λεπτά την κιλοβατώρα, τον Γερμανό με 6,6 λεπτά κ.ο.κ.

Εξάλλου, η τιμή φυσικού αερίου την τρέχουσα χειμερινή περίοδο Οκτώβριος 2013 – Φεβρουάριος 2014 είναι 11% χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής η οικονομική ύφεση αλλά και ο ήπιος χειμώνας περιόρισε και την κατανάλωση φυσικού αερίου. Το 2013 η συνολική κατανάλωση μειώθηκε 11% στα 241,2 εκατ. κυβικά μέτρα, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 18% στα 171 εκατ. ευρώ από 210,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων έπεσαν κατά 31% στα 14,2 εκατ. ευρώ. Μειωμένος κατά 33% ήταν και ο αριθμός των νέων νοικοκυριών καθώς πέρυσι συνδέθηκαν 10.960. Αντίθετα αύξηση 27% σημείωσε ο αριθμός των επαγγελματιών που συνδέθηκαν με το δίκτυο. Ήταν 469 από 368 το 2012.

Μεγαλύτερες εκπτώσεις στις τιμές λιανικής πώλησης φυσικού αερίου θα φέρει η σύναψη της νέας σύμβασης ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη ρωσική Gazprom.

Αυτό σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Χρήστος Μπαλάσκας, ενώ την ίδια στιγμή πηγές της ΔΕΠΑ και του ΥΠΕΚΑ σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τόσο στο θέμα της μείωσης της τιμής εισόδου του ρωσικού αερίου όσο και στους υπόλοιπους όρους της σύμβασης.

Η ΕΠΑ Αττικής ανήκει κατά 51% στη ΔΕΠΑ και κατά 49% στη Shell, με την πολυεθνική να έχει και το management. Συνεπώς η όποια έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη Gazprom θα επηρεάσει αναλόγως την τιμολογιακή πολιτική. Η ΕΠΑ Αττικής μέχρι το 2031 θα ανήκει σε αυτές τις δύο εταιρίες, με βάση και σχετική συμφωνία που ενέκρινε το 2001 η Κομισιόν.

Η Ευρ. Επιτροπή, όμως τώρα ζητά η λιανική να ανοίξει. Δηλαδή να μπουν κι άλλες επιχειρήσεις εμπορίας αερίου. Οι μέτοχοι της ΕΠΑ Αττικής, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, δεν έχουν αντίρρηση αρκεί να δουν και να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η αγορά. Ωστόσο, όπως είπε ο γενικός διευθυντής, αν οι αλλαγές είναι επί ζημία των μετόχων τότε θα αξιώσουν αποζημιώσεις.

Εξάλλου, ο κ. Μπαλάσκας είπε ότι η ΕΠΑ Αττικής περνά άμεσα στην κατανάλωση όλες τις εκπτώσεις, ενώ από το 2020 θα έχει το δικαίωμα προμήθειας αερίου και από άλλη εταιρία, πέραν δηλαδή της ΔΕΠΑ.

(Ημερησία)