βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \

Επικίνδυνες σόμπες «μαϊμού» κατακλύζουν την αγορά

Φόβους για νέες ανθρώπινες τραγωδίες εκφράζουν οι πυροσβέστες με αφορμή τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή τριών ανήλικων παιδιών στη Μεσορόπη Καβάλας, καθώς η απαγορευτική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στο να εγκαταλείψουν την ασφάλεια των καλοριφέρ και να στραφούν, χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία, σε κάθε είδους θερμαντικά σώματα, ακόμα και σε φτηνές σόμπες «μαϊμού», που δεν λείπουν από την ελληνική αγορά…

«Η οικονομική κρίση οδηγεί αναγκαστικά πολλούς συνανθρώπους μας να στραφούν σε πιο οικονομικούς και παραδοσιακούς τρόπους και μέσα θέρμανσης, όπως ξυλόσομπες, σόμπες υγραερίου κ.α, οι οποίοι όμως είναι αμφίβολης ασφαλείας και προστασίας για την υγεία και τη ζωή τους σε ενδεχόμενη πυρκαγιά και ιδίως σε εκείνο το τμήμα του πληθυσμού, που αν εκδηλωθεί πυρκαγιά, δεν θα μπορέσει άμεσα και αποτελεσματικά να ανιχνεύσει την πυρκαγιά και να αντιδράσει, όπως είναι τα ανήλικα παιδιά, τα άτομα με κινητικά προβλήματα, τα άτομα τρίτης ηλικίας, και άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών και διαφόρων φαρμάκων με κατασταλτικές επιδράσεις», τονίζει στον «Ε» ο εν αποστρατεία αντιστράτηγος Π.Σ. – νομικός, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος σε μια σπάνια έρευνά του, έχει καταγράψει και το μέγεθος του προβλήματος από τα θύματα που προκαλούν οι αστικές πυρκαγιές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Οι κίνδυνοι

Όμως και οι εν ενεργεία πυροσβέστες, που αντιμετωπίζουν πλέον τις πρώτες φονικές πυρκαγιές του φετινού χειμώνα, σημειώνουν ότι στα αστικά κέντρα από την ασφάλεια της κεντρικής θέρμανσης, ξαφνικά οι συμπολίτες μας στράφηκαν μαζικά στις ηλεκτρικές σόμπες, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι είναι επικίνδυνες όταν τοποθετούνται πάνω σε χαλιά και φλοκάτες ή όταν συνυπάρχουν ξυλόσομπες με μπουριά δίπλα σε κουρτίνες είτε μέσα σε ξυλοκατασκευές και άλλα εύφλεκτα υλικά.

Το πρόβλημα αυτό έχει ήδη απασχολήσει κεντρικά το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο προσπαθεί με ενημερωτικές καμπάνιες (διανομή φυλλαδίων, επισκέψεις σε σχολεία και επιχειρήσεις) να ευαισθητοποιήσει το κοινό στα νέα δεδομένα. Γνωρίζοντας επίσης ότι οι εφιαλτικές διαστάσεις της οικονομικής κρίσης αποδιοργανώνουν το ίδιο το σύστημα ασφαλείας σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής, συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, ακόμα και στις αγορές που κάνουν, επιδιώκοντας τον έλεγχο των προϊόντων που αγοράζουν και ειδικότερα να παρατηρούν αν συνοδεύονται από τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφαλείας και τις εγγυήσεις των κατασκευαστικών εταιρειών.

Μόλις πριν μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό ότι στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίστηκε ένα λαθραίο φορτίο με σόμπες διαφόρων τύπων από τη Βουλγαρία, το οποίο κατασχέθηκε, ενώ πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με ένα ειδικό τύπο σομπών αλογόνου, που δεν διαθέτουν αυτόματο μηχανισμό διακοπής της λειτουργίας τους, σε περίπτωση που πέσουν από τη θέση τους (λόγω σεισμού είτε από απροσεξία μικρού παιδιού κλπ). Για αυτά τα προβλήματα, όμως, δεν είναι υπεύθυνη η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία δυστυχώς επεμβαίνει μόνο όταν έχει πια συντελεστεί το μοιραίο…

Οι τραγωδίες

Από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Π.Υ., μόνο από πυρκαγιές με αίτια τις σόμπες και τα τζάκια, έχουν χάσει τη ζωή τους 12 άτομα (συνολικά 64 από το 2007). Στην πλειοψηφία τους τα θύματα ήταν άνδρες, με το μεγαλύτερο σε ηλικία 101 ετών, το οποίο βρήκε τραγικό θάνατο στα Τρίκαλα το 2007.

Ωστόσο, από την έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος αναζήτησε στοιχεία και στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, προκύπτει ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι ένα ποσοστό από τους βαριά εγκαυματίες, υποκύπτει στα νοσοκομεία.

Η έρευνά του αφορούσε συνολικά 326 θανάτους από αστικές πυρκαγιές στην Αττική τα έτη 2002 έως 2010 και τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν:

* Ο μέσος αριθμός, ανά έτος, των αστικών πυρκαγιών στην Ελλάδα για το υπό έρευνα διάστημα είναι 19.843 πυρκαγιές.

* Ο μέσος αριθμός, ανά έτος, των αστικών πυρκαγιών στην Αττική για το υπό έρευνα διάστημα είναι 8.954 πυρκαγιές,  δηλαδή το 45,1% του συνολικού μέσου αριθμού των αστικών πυρκαγιών της χώρας.

* Ο μέσος αριθμός, ανά έτος, των ανθρώπινων απωλειών (θανάτων) εξ αιτίας των αστικών πυρκαγιών στην Αττική είναι περίπου 37 θάνατοι.

* Περισσότερα από ένα άτομα, συγκεκριμένα (1,5) άτομα, χάνουν τη ζωή τους (πεθαίνουν) κάθε μήνα στην Αττική, εξ αιτίας των αστικών πυρκαγιών.

* Από τον μέσο αριθμό των 37 περίπου θυμάτων αστικών πυρκαγιών, ανά έτος, τα 26 χάνουν τη ζωή τους από καθαρά ανθρώπινη απερισκεψία, τα 4 είναι θύματα τροχαίων δυστυχημάτων, λιγότερα από 1, είναι θύματα χάρη παιδιάς, τα 5 αυτοκτονούν με αυτοπυρπολισμό, ενώ λιγότερα από 2 θύματα, είναι ύποπτα ή είναι θύματα εγκληματικής ενέργειας.

* Από τα 326 θύματα της μελέτης, τα 39 (11,96%) έχασαν τη ζωή τους από φωτιά που προκάλεσαν τα ίδια, αφού περιέβρεξαν με κάποιο εύφλεκτο υγρό, κατά κανόνα βενζίνη, οινόπνευμα και πετρέλαιο τα ρούχα τους.

(Μανώλης Σταυρακάκης, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ 15/12/2012)


Σχετικά θέματα