βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Η γεωγραφία του… ψύχους

Εως και πέντε φορές περισσότερα καύσιμα για θέρμανση καταναλώνουν οι κάτοικοι στις βορειότερες και τις πιο ορεινές περιοχές της Ελλάδας, σε αντίθεση με τους κατοίκους των νοτίων ελληνικών νησιών, της Κρήτης αλλά και των νοτίων νομών της Πελοποννήσου. Για τον υπολογισμό του ανώτατου ποσού επιδόματος θέρμανσης που μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι, το υπουργείο Οικονομικών έχει χωρίσει τη χώρα σε τέσσερις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Ο διαχωρισμός έγινε ανάλογα με τις θερμοκρασίες και τις ξεχωριστές συνθήκες που επικρατούν ανά την Ελλάδα. Από τις ζώνες με διαφορετικό όριο επιδότησης προκύπτει ότι, ανεξαρτήτως από το είδος καυσίμου, τα ελληνικά νοικοκυριά διακρίνονται από πραγματικό χάσμα, όσον αφορά τις ανάγκες τους για θέρμανση.

Στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη βρίσκονται οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, αλλά και της Ευρυτανίας. Σε αυτές τις περιοχές, η μέση μέγιστη κατανάλωση ενός νοικοκυριού φτάνει τα 3.000 λίτρα σε πετρέλαιο θέρμανσης. Οι έξι πιο ψυχρές περιφερειακές ενότητες της χώρας έχουν τουλάχιστον 20 μέρες τον χρόνο με θερμοκρασίες κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου και ο ετήσιος προϋπολογισμός τους για θέρμανση είναι σχεδόν διπλάσιος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Για του λόγου το αληθές, η Β’ Γεωγραφική Ζώνη έχει 40% μικρότερη μέση μέγιστη κατανάλωση καυσίμων θέρμανσης. Σε αυτήν ανήκουν οι νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου. Στη δεύτερη πιο ψυχρή περιφέρεια της Ελλάδας, ο μέσος όρος της μέγιστης κατανάλωσης καυσίμων ορίζεται στα 1.800 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης τον χρόνο.

Μειωμένες ανάγκες

Μειωμένες περίπου κατά το ήμισυ είναι οι ανάγκες για θέρμανση των κατοίκων της Γ’ Γεωγραφικής Ζώνης. Αυτή αποτελείται από τους νομούς Αττικής (εκτός Κυθήρων και των νησιών του Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Αρτας. Οι ανάγκες για θέρμανση στη γεωγραφική ζώνη, όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας, δεν ξεπερνούν τα 960 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.

Στη Δ’ Γεωγραφική Ζώνη βρίσκονται οι νομοί της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι), οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Σάμος, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αργολίδα, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Οι ανάγκες για θέρμανση στη ζώνη αυτή είναι πολύ μικρότερες, καθώς αντιστοιχούν μόλις σε 600 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης τον χρόνο ανά νοικοκυριό.

(real.gr)