βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \

Η ABB και η Kawasaki δημιουργούν την πρώτη κοινή διασύνδεση παγκοσμίως για συνεργατικά ρομπότ

Η ABB και η Kawasaki Heavy Industries, δύο κορυφαίοι ηγέτες παγκοσμίως στον τομέα του βιομηχανικού αυτοματισμού και της ρομποτικής, παρουσίασαν την πρώτη κοινή διασύνδεση συνεργατικών ρομπότ στον κόσμο, στην έκθεση automatica στο Μόναχο Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε από 19-22 Ιουνίου 2018

Η ζήτηση για συνεργατικά ρομπότ υπερέβει την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά βιομηχανικών ρομπότ, καθώς τα ευκολότερα σε χρήση ρομπότ ανοίγουν τις πόρτες σε νέους χρήστες. Το γεγονός ότι τα συνεργατικά ρομπότ μπορούν να προγραμματιστούν και να λειτουργήσουν από άτομα χωρίς εξειδικευμένη κατάρτιση, βοηθάει ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να υπερπηδήσουν τα παραδοσιακά εμπόδια λόγω της απαιτητικής εκπαίδευσης που χρειάζεται ο τομέας της ρομποτικής.Τα συνεργατικά ρομπότ (cobots) που μπορούν να λειτουργήσουν από σχεδόν οποιονδήποτε χρήστη, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση έλλειψης εξειδικευμένου τεχνικού δυναμικού. Η ευελιξία τους στο να εργάζονται σχεδόν οπουδήποτε μέσα σε ένα εργοστάσιο χωρίς μπάρες ασφαλείας, τα καθιστά ιδανικά να ανταποκρίνονται στις αιφνίδιες και απροσδόκητες απαιτήσεις.

Ο Per Vegard Nerseth, Managing Director of Robotics για την ABB, δήλωσε “Η νέα υπερσύγχρονη λειτουργική διασύνδεση βιομηχανικού επιπέδου θα επιταχύνει την ήδη ταχεία ανάπτυξη που βλέπουμε στα συνεργατικά ρομπότ”. “Θα δώσει σε πολλούς νέους κατασκευαστές ευελιξία, παρέχοντας παράλληλα ενδιαφέρουσες θέσεις εργασίας για το ζωτικό βιομηχανικό εργατικό δυναμικό παγκοσμίως.”

Η ABB και η Kawasaki από το Νοέμβριο του 2017, συνεργάστηκαν με σκοπό να μοιραστούν τη γνώση και να προωθήσουν τα οφέλη της συνεργατικής αυτοματοποίησης, ιδιαίτερα των συνεργατικών ρομπότ διπλού βραχίονα. Το έργο αυτό, περιλαμβάνει απλοποιημένη συνεργασία ανθρώπου-ρομπότ με έξυπνη πλοήγηση και εικονίδια που μοιάζουν με αυτά των smartphones.


Εικ. 1. Κοινή επίδειξη των συνεργατικών, διπλού βραχίονα ρομπότ ABB YuMI® και Kawasaki duAro στην Έκθεση IREX 2017, στο Τόκιο της Ιαπωνίας

Ο Yasuhiko Hashimoto, Managing Executive Officer και President of the Precision Machinery and Robot Company, Kawasaki Heavy Industries, Ltd., δήλωσε: “Είμαστε περήφανοι που κάνουμε αυτό το πρώτο μεγάλο βήμα μαζί με την ΑΒΒ και είναι απολύτως σκόπιμο να εισέλθουμε σε μία νέα εποχή της συνεργατικής αυτοματοποίησης. Τα συνεργατικά ρομπότ θα συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνία, καθιστώντας την παραγωγή πιο ευέλικτη και αποτελεσματική και διατηρώντας τα εργοστάσιά μας παραγωγικά με προσωπικό το οποίο δεν απαιτείται να έχει εξειδίκευση στα ρομπότ.

Στην έκθεση automatica υπήρξε επίδειξη της συνεργατικής αυτοματοποίησης, η οποία περιελάμβανε το μοναδικό και πρωτοποριακό διπλού βραχίονα SCARA Robot “duAro”, που συνεργαζόταν με το επίσης διπλού βραχίονα ρομπότ YuMI® της ΑΒΒ.

Εκτός από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της λειτουργικής διασύνδεσης, η συνεργασία επικεντρώνεται επίσης σε άλλα θέματα όπως τα κοινά πρότυπα ασφάλειας. Τα παραδοσιακά πρότυπα βιομηχανικής ασφάλειας βασίζονται σε χρόνια πρακτικής εμπειρίας και υποστηρίζονται από πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους. Ο στόχος της συνεργατικής αυτοματοποίησης είναι η ανάπτυξη προτύπων που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά επίσης επιτρέπουν εντελώς νέους τρόπους συνεργασίας, χωρίς να περιορίζουν τα πολλαπλά οφέλη των συνεργατικών ρομπότ.


Σχετικά θέματα