βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Κατατέθηκε στο παρά πέντε η τροπολογία για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Κατατέθηκε τελικά στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Με τη τροπολογία καθιερώνεται ένας ενιαίος ειδικός φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, στα 330 ευρώ /1000λίτρο. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του φόρου, δηλαδή η καταβολή επιδόματος θέρμανσης για όσους το δικαιούνται με βάση εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια. Εκκρεμεί η ανακοίνωση της διαδικασίας καθώς και η δημιουργία στο υπ. Οικονομικών της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας οι δικαιούχοι θα εισπράττουν τις επιστροφές

Μετά και την κατάθεση της τροπολογία, ξεκινά κανονικά από τη Δευτέρα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς θα διατεθεί προς 1,35- 1,40 ευρώ το λίτρο, έναντι 1 περίπου ευρώ πέρυσι (αύξηση 40%).

Τις τελευταίες ημέρες είχε δημιουργηθεί σύγχυση στην αγορά, καθώς η τροπολογία είχε καθυστερήσει να κατατεθεί, και υπήρχε κίνδυνος από τη Δευτέρα να μην εκτελωνιστούν από τα διυλιστήρια ούτε πετρέλαιο θέρμανσης αλλά ούτε και πετρέλαιο κίνησης. Κι αυτό καθώς θα εκκρεμούσε ακόμη η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.