βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Κλειστά καλοριφέρ παρά το κρύο

Περιορισμένες παραμένουν οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης στη Θεσσαλονίκη παρά την επιδείνωση του καιρού. Τα νοικοκυριά έχουν στραφεί σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης -κυρίως σε καυσόξυλα- ενώ σε μεγάλο αριθμό οικοδομών αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του καυστήρα.

«Οι παραγγελίες είναι ελάχιστες από τις μηδενικές που είχαμε μέχρι χθες. Οι ποσότητες που ζητούνται είναι μικρές και φαίνεται ότι οι περισσότεροι ελπίζουν πως θα ξανάρθει καλοκαιρία. Ο κόσμος παίρνει κάποια, ελάχιστα λίτρα, για να ανάψει το λέβητα για λίγο, εάν χρειαστεί», αναφέρει στη «Μ» ο Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος του σωματείου εμπόρων καυσίμων Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος».

«Μικρές ποσότητες-λίγες παραγγελίες είναι το σκηνικό. Είχαμε πελάτες που σταμάτησαν πλέον να χρησιμοποιούν το λέβητα. Έχουν ληφθεί αποφάσεις σε συνελεύσεις οικοδομών να μην ανοίξουν καθόλου τη θέρμανση και ο κάθε ένοικος να φροντίσει να ζεστάνει το διαμέρισμα με άλλους τρόπους, με ηλεκτρικά σώματα, σόμπες κ.ά. Ειδικά σε επαγγελματικούς χώρους το φαινόμενο είναι γενικό», σημειώνει ο Σπύρος Μελίδης, πρόεδρος της ένωσης πρατηριούχων «Ο Άγιος Χριστόφορος».

«Ήταν αναμενόμενη αυτή η κατάσταση, από τη στιγμή που αποφασίστηκε η αύξηση του ειδικού φόρου», υπογραμμίζει ο ίδιος. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τη χθεσινή ημέρα στη Θεσσαλονίκη ήταν κατά μέσο όρο 1,28 ευρώ το λίτρο για προμήθεια 1.000 λίτρων.
Οι οικονομικές δυσκολίες των καταναλωτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης οδήγησαν τράπεζες σε ειδικές προσφορές. Η Alpha Bank, η Πειραιώς-ΑΤΕ, η Eurobank και η Millennium δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους των πιστωτικών καρτών τους να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης και να το εξοφλήσουν σε έξι άτοκες δόσεις μέχρι το τέλος Απριλίου.

(εφημερίδα “Μακεδονία”)