βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Κλιματιστικό

Κλιματιστικό με inverter ή συμβατικό;

Τα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter έχουν τη δυνατότητα να αυτορυθμίζουν την παρεχόμενη ισχύ τους, με βάση την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία και τις απώλειες του χώρου, με αποτέλεσμα να εξοικονομούν ηλεκτρικό ρεύμα και βέβαια χρήματα.

Πιο αναλυτικά, ένα συμβατικό κλιματιστικό σταθερών στροφών, όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο, σταματά τη λειτουργία του ενώ όταν η θερμοκρασία μεταβληθεί πέρα από κάποιο όριο, τότε η εξωτερική μονάδα ξεκινά να λειτουργεί πάλι.

Πρόκειται για επανεκκινήσεις με σημαντικές απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια – και άρα αυξημένο κόστος – οι οποίες με τη χρήση των κλιματιστικών inverter αποφεύγονται.

Αυτό συμβαίνει διότι τα συγκεκριμένα κλιματιστικά διαθετούν συμπιεστή μεταβλητής απόδοσης κι έτσι, βάσει των απαιτήσεων για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας στον κλιματιζόμενο χώρο, ρυθμίζονται ανάλογα οι στροφές λειτουργίας της εξωτερικής μονάδας. Με αυτό τον τρόπο η εξωτερική μονάδα ξεκινά αλλά δε σταματά τη λειτουργία της – διαδικασία ενεργοβόρα – κι επιμένως υπάρχει αποτελεσματικότερη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας.

Τα πλεονεκτήματα

Βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η οικονομία ηλεκτρικού ρεύματος που προσφέρει. Ανάλογα με τον τύπο της συσκευής αλλά και τις συνθήκες της χρήσης του μπορεί να εξοικονομήσει από 25% έως 50% ηλεκτρικού ρεύματος συγκριτικά με ένα συμβατικό.

Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνεται επίσης η γρήγορη απόδοσή του καθώς επιτυγχάνει την επιθυμητή θερμοκρασία θα πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με ένα συμβατικό κλιματιστικό σταθερών στροφών.

Τέλος, τα κλιματιστικά inverter μπορούν να λειτουργήσουν σε πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, ακόμη και υπό του μηδενός ενώ έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ισχύ στη λειτουργία θέρμανσης.

Πότε συμφέρουν

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κλιματιστικά τύπου inverter έχουν μεγαλύτερο αρχικό κόστος απ’ ό,τι τα συμβατικά. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας κι επομένως αρκετά γρήγορα θα γίνει η απόσβεση μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Συμφέρουν όμως πάντα τα κλιματικά inverter; Γενικώς, για τις συγκεκριμένες συσκευές ισχύει ότι όσο περισσότερες ώρες λειτουργεί, τόσο γρηγορότερα γίνεται η απόσβεση. Σε αυτό το πλαίσιο, εάν το κλιματιστικό προορίζεται για πολύωρη καθημερινή χρήση, τότε σίγουρα αξίζει, και με το παραπάνω. Εάν όμως προορίζεται για να λειτουργεί πχ 1 ώρα την ημέρα τότε μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι και τόσο συμφέρουσα λύση – τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο – καθώς το αρχικό κόστος είναι μεγαλύτερο και η εξοικονόμηση, δεδομένης της σύντομης λειτουργίας, δεν είναι τόσο «αισθητή».

 

Δείτε τιμές για κλιματιστικά, ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες αλογόνου.