βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ενεργειακά Τζάκια

Μανιάτης: Δεν θα βάλουμε “τζακόμετρο”

tzaki4Τη διαβεβαίωση ότι τα μέτρα περιορισμού της χρήσης τζακιών και σομπών δεν θα έχουν «αστυνομικό χαρακτήρα» αλλά θα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο προληπτικών δράσεων έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στον Real FM.

«Εμείς, ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και με το Υπουργείο Ανάπτυξης που έχει τα θέματα του Εμπορίου, έχουμε χρέος να κάνουμε δύο πολύ βασικά πράγματα : Πρώτον, να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να μην πιαστούμε απροετοίμαστοι όπως συνέβη πέρισυ και δεύτερον, να λάβουμε μέτρα, κυρίως προληπτικά, ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί. Υπάρχει μια υψηλότατου επιπέδου επιστημονική ομάδα, η οποία εισηγείται μέτρα. Δεν αποφασίζει ο κάθε Υπουργός, ή ο κάθε Γενικός Γραμματέας, ποια μέτρα πρέπει να παρθούν. Αυτή η επιστημονική ομάδα έχει αποφασίσει – θεωρώ σωστά – να προχωρήσει σε όλο το φάσμα των μέτρων, ακόμη κι αν είναι προληπτικού ή ακόμη και συμβολικού χαρακτήρα. Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί, που είναι κυρίως γιατροί, αλλά είναι και καθηγητές του Πολυτεχνείου που συμμετέχουν, έχουν εισηγηθεί ότι θα πρέπει μέχρι τα 150 ml/m3 αέρα να υπάρχει μια διαδικασία λήψης μέτρων και πάνω από τα 150 ml/m3 να υπάρξει μια μεγαλύτερη αυστηροποίηση», ανέφερε ο κ. Μανιάτης, προσθέτοντας:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, σε καμία περίπτωση δεν συζητούμε για μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα. Συζητούμε για μέτρα προληπτικού χαρακτήρα. Έχουμε όμως χρέος να ενημερώσουμε, για παράδειγμα την φτωχή οικογένεια που έχει το τζάκι για να ζεσταίνεται, ότι κάποιες συγκεκριμένες μέρες αν η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη, η καύση μη ποιοτικής βιομάζας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας στην ίδια την οικογένεια, στο παιδί ή τον ηλικιωμένο της ίδιας της οικογένειας. Έχουμε χρέος, αν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην υγεία των πολιτών, να προλάβουμε, να θεραπεύσουμε και να λειτουργήσουμε μ΄ έναν τρόπο που θα δείχνει ότι μάθαμε από τα κενά της περσινής χρονιάς».

Αναφορικά με το γενικότερο ζήτημα της θέρμανσης ο υπουργός τόνισε γίνεται μια συνολική προσπάθεια σχετικά με το θέμα του πετρελαίου ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε βιομηχανίες περιφερειακών συσκευών θέρμανσης.