βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Μείωση του φόρου και στο αέριο ζητάμε από την τρόικα

Κλιμακωτή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στο φυσικό αέριο, ώστε σταδιακά η Ελλάδα να προσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, προβλέπει η ελληνική πρόταση που κατέθεσε χθες το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα.
Έχοντας ως επιχείρημα στο μεν πετρέλαιο θέρμανσης τη μεγάληκαθίζηση που έχουν υποστεί οι εισπράξεις από φόρους, και στο δεφυσικό αέριο ότι επηρεάζει πάρα πολλούς τομείς (νοικοκυριά, βιομηχανία, ηλεκτροπαραγωγή), η κυβέρνηση επανάφερε χθες το αίτημα μείωσης των Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα.
Βασικό της χαρτί σ’ αυτήν την απόπειρα νέας διαπραγμάτευσης, ήταν και πάλι το «μαξιλάρι» των εσόδων, δηλαδή το περιβόητο πλεόνασμαστο φετινό προϋπολογισμό- ανεξάρτητα αν αυτό εξακολουθεί να υπολογίζεται σε λογιστική και όχι σε πραγματική βάση.
Μείωση σε τρείς δόσεις
Ειδικά για τον Ε.Φ.Κ. στο φυσικό αέριο, το επιχείρημα της ελληνικής πρότασης του ΥΠΕΚΑ και του υπ. Οικονομικών, είναι ότι ο συντελεστής5,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα βρίσκεται στο μάξιμουμ της Ε.Ε. και ότι θα πρέπει σταδιακά να πέσει στον ευρωπαϊκό μέσον όρο.
Συγκεκριμένα, η πρόταση για σταδιακά αποκλιμάκωση της ελληνικής πλευράς είναι ο συντελεστής 5,4 ευρώ/ μεγαβατώρα να μειώνεται κατά μία μονάδα ετησίως (δηλαδή κατά ένα ευρώ/ MWh το χρόνο), ώστε σε βάθος 3ετίας, δηλαδή το 2016, να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσον όρο, που είναι τα 2 ευρώ η μεγαβατώρα.
Αυτό σημαίνει ότι το 2014, θα πέσει στα 4,4 ευρώ / MWh, το 2015 στα3,4 ευρώ/ MWh, και το 2016 στα 2,4 ευρώ/MWh. Εναλλακτικά, αν η τρόικα δεν δεχτεί την προσαρμογή στην 3ετία, αυτή θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σε βάθος 4ετίας ή 5ετίας.
Η πρόταση για μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, αφορά τους πάντες, δηλαδή τόσο τους πελάτες των ΕΠΑ (νοικοκυριά, βιοτεχνίες, βιομηχανίες), όσο και τους μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς (ΔΕΗ, ιδιώτες)
Τι ζητάμε για το πετρέλαιο θέρμανσης
Στο μέτωπο του πετρελαίου θέρμανσης, η ελληνική πρόταση μιλά γιαακόμη μεγαλύτερη μείωση του Ε.Φ.Κ. (στα 330 ευρώ/ κυβικό σήμερα), της τάξης του 15%, όσο και το ποσοστό που είχε ζητήσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο, το οποίο και η τρόικα τελικά απέρριψε.
Τώρα το αίτημα επανέρχεται με την κυβέρνηση να αναδεικνύει ως επιχείρημα τη μεγάλη βουτιά των εσόδων στα καύσιμα, που φτάνει τα700-800 εκατ. ευρώ φέτος σε ετήσια βάση. Άλλωστε το γεγονός αυτό στάθηκε σύμφωνα με πληροφορίες αφορμή προκειμένου να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα και το θέμα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση.
Έτσι, το οικονομικό επιτελείο επανέλαβε στην πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, το επιχείρημα ότι η μεγάλη πτώση τωνεσόδων από φόρους στα πετρελαιοειδή, οφείλεται στιςαπαγορευτικές τιμές που πωλούνται, τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης(1,27 ευρώ το λίτρο) όσο και η αμόλυβδη βενζίνη (1,63 ευρώ/ λίτρο), από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά.