βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα διεκδικήσει η κυβέρνηση

petrelaio-thermansiΑίτημα για μείωση από τον Οκτώβριο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης προτίθεται να υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα κατά την επόμενη κρίσιμη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου η κυβέρνηση έχει πλέον στη διάθεσή της οικονομικά στοιχεία για τις εισπράξεις από το πετρέλαιο θέρμανσης τα οποία αποδεικνύουν ότι το μέτρο της εξίσωσης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης έχει αποτύχει καθώς μειώθηκε δραστικά η κατανάλωση και χάθηκαν σημαντικά έσοδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η λύση που προτάθηκε στην τρόικα τον περασμένο Μάιο και μάλιστα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο προβλέπει:

– τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15-20% σε σχέση με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Η μείωση αυτή συνεπάγεται τη μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 6 έως 9 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.  Όπως σημειώνει ο ίδιος παράγοντας η διαφορά της τιμής σε αυτό το επίπεδο μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης δεν δημιουργεί σημαντικό περιθώριο «κέρδους» για  επίδοξους λαθρέμπορους, δηλαδή για τη διακίνηση φθηνότερου πετρελαίου θέρμανσης σαν πετρέλαιο κίνησης.

– τη διατήρηση των χαλαρών εισοδηματικών κριτηρίων ή και την περαιτέρω χαλάρωσή τους προκειμένου να λάβουν το επίδομα θέρμανσης περισσότερα νοικοκυριά.