βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Μειώνεται η τιμή του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη

epa_thessalonikisΗ ΕΠΑ Θεσσαλονίκης βαδίζει μέσα στο 2014 με καινούργιες επενδύσεις σε επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου, υπόσχεται μειώσεις στις τιμές καταναλωτή της τάξης του 10% , που θα γίνουν αισθητές στις τσέπες των πολιτών από τον Οκτώβριο, αλλά και άμεση εξυπηρέτηση, μέσω καινοτόμων Διαδικτυακών υπηρεσιών για την απαλλαγή από τη χαρτούρα, αλλά και εκπτώσεις για όσους επιλέγουν την ηλεκτρονική πληρωμή.

Στην πενταετία 2014-2018 η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης πρόκειται να επενδύσει συνολικά 45,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11,7 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν κατά τη φετινή χρονιά, επεκτείνοντας το δίκτυό της κατά 100 χλμ και προσθέτοντας 160.000 χρήστες στο πελατολόγιο της.

Στην πορεία και τους αναπτυξιακούς στόχους της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η γενική διευθύντρια της εταιρείας Ρομπέρτα Κέστερμαν  ο εμπορικός διευθυντής Λεωνίδας Μπακούρας.

Η εταιρεία, όπως είπε η κ. Κέστερμαν, εκτιμά ότι, στο επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, θα υπάρξουν αλλαγές  και στην αγορά φυσικού αερίου, τις όποιες περιμένει να πληροφορηθεί για να προσαρμόσει ανάλογα τη στρατηγική της.

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, τονίσθηκε από τον κ. Μπακούρα, προσπαθεί να στηρίξει τους καταναλωτές με διακανονισμούς στις ληξιπρόθεσμες οφειλές(30% και πέντε δόσεις), αλλά και με μειώσεις στα τέλη σύνδεσης, που φθάνουν στο 60%. Ωστόσο, η κρίση και οι υψηλές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, ωφέλησαν από μια άποψη την ΕΠΑ, αφού έφεραν περισσότερα συμβόλαια από τους πολίτες που σε μεγάλους αριθμούς εγκαταλείπουν την κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο και στρέφονται στην ατομική θέρμανση με αέριο. Άλλωστε, το αέριο, το 2013, ήταν κατά 44% φθηνότερο σε σύγκριση με το πετρέλαιο, ενώ η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Gazprom, για μείωση στην τιμή που αερίου, θα δώσει νέα μείωση της τάξης του 10%.

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, από το 2000 που ιδρύθηκε έχει συνολικά επενδύσει περισσότερα από 480 εκατ. ευρώ (482,8 εκατ.), με δίκτυο που φτάνει σήμερα τα 989 χλμ και το οποίο καλύπτει τις ανάγκες 670.000 κατοίκων. Δηλαδή, καλύπτει τα μισά περίπου σπίτια των Θεσσαλονικέων, καθώς το φυσικό αέριο, μέσω του δικτύου της ΕΠΑ, φθάνει σε 210.000 διαμερίσματα από τα συνολικά 465.000 διαθέσιμα διαμερίσματα, νούμερο που αντιστοιχεί στο 43%.

Όπως τονίσθηκε, παρά την οικονομική κρίση, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης δεν ανέκοψε το αναπτυξιακό της πρόγραμμα  και το 2013 κατασκεύασε νέα δίκτυα μήκους 34 χλμ. σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, με την ανάπτυξη να επικεντρώνεται σε περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά εκμετάλλευσης, όπως Σίνδος, Καλοχώρι, Διαβατά, Ευκαρπία, Εύοσμος, Ρετζίκι, Μετέωρα και Περαία.  Με τις νέες επενδύσεις κατά το 2014, το δίκτυο θα επεκταθεί στη Νέα Μαγνησία δυτικά αλλά και ανατολικά στη Νέα Ραιδεστό.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών, αυτά το 2013 σημείωσαν μικρή κάμψη, όχι λόγω κρίσης οικονομικής αλλά εξαιτίας του ήπιου χειμώνα. Έτσι, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 41,9 εκατ. από 42,7 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ το καθαρό κέρδος ήταν 20,6 εκατ. από 23,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

(Άννη Καρολίδου, voria.gr, 4/4/2014)