βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ενεργειακά Τζάκια

Με γενναίες εκπτώσεις στο ρεύμα επιχειρεί να απαντήσει η κυβέρνηση στην αιθαλομίχλη

timologia_deiΕκπτώσεις που μπορεί να φτάνουν και το 50% στο κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν μέχρι 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, και για όσους Δήμους εμφανίζεται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, θα ανακοινώσει μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση.

Πρόκειται αναμφίβολα για θετική κίνηση που αφορά στη συντριπτική πλειονότητα των πελατών της ΔΕΗ (σσ : 9 στους 10 έχουν κατανάλωση ως 2.000 κιλοβατώρες/ 4μηνο), παρέχοντας τους έτσι κίνητρο να χρησιμοποιούν θερμαντικές ηλεκτρικές συσκευές, αντί για τζάκια.

Στην πράξη ωστόσο το πρόβλημα παραμένει όσο δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, που είναι και η γενεσιουργός αιτία για τη στροφή των καταναλωτών στα τζάκια και κατ’ επέκταση για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης.

Το μέτρο της έμμεσης αυτής «πριμοδότησης» στις ηλεκτρικές συσκευές συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργό Οικονομικών, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με συμμετοχή των κκ Σταϊκούρα, Μαυραγάνη, Θεοχάρη, της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, δηλαδή των κ.κ. Μανιάτη, και Παπαγεωργίου, καθώς και του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού.

Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, με τη δαπάνη να μη θεωρείται μεγάλη καθώς λίγες μόνο φορές το χρόνο τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν το όριο συναγερμού των 150 μιλιγκράμ.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2013 αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ , και με βάση τη δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διαθέσει το 70% του ποσού με όποιο τρόπο αποφασίσει εκείνη.

Προς διευκρίνιση

Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα για το μέτρο που μένει να διευκρινιστούν, όπως :

–   Η έκπτωση στο ρεύμα θα είναι η ίδια για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως κλίμακας ; Δηλαδή την ίδια μείωση στα τιμολόγια θα έχουν τόσο όσοι καταναλώνουν 1.000 KWh κιλοβατώρες όσο και εκείνοι που καίνε 1.900 KWh ;

–   Πως θα είναι σίγουρος ο καταναλωτής ότι στον επόμενο διμηνιαίο ή τετραμηνιαίο λογαριασμό του, η ΔΕΗ του υπολόγισε σωστά την έκπτωση που του παρείχε για όσες ημέρες είχε αιθαλομίχλη ; Θα αναγράφεται στο λογαριασμό απλά ένα ποσό έκπτωσης ή και πως αυτό υπολογίστηκε, (επί ποίου ποσού , κ.ο.κ.) ;

–  Επί ποιου ποσού θα υπολογίζεται η παρεχόμενη έκπτωση ; Επί του ποσού που αφορά μόνο στην κατανάλωση ενέργειας ή του συνολικού, εκείνου που περιλαμβάνει μια σειρά από χρεώσεις, όπως π.χ. οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (γνωστές ως ΥΚΩ), ή τα τέλη δικτύου ; Γιατί άλλες ΥΚΩ πληρώνει κάποιος με κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρες το 4μηνο, και άλλες ΥΚΩ κάποιος με κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες.

–  Ποιο είναι το συνολικό κόστος για τον Προϋπολογισμό, τόσο από το συγκεκριμένο μέτρο, όσο και από το άλλο μέτρο της παροχής δωρεάν ρεύματος για διπλάσιο αριθμό ημερών εκείνων που έχει αιθαλομίχλη, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου ;