βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Μηδενικές παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης

Η διαφορά είναι τεράστια σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν αυτήν την εποχή ο κάθε πρατηριούχος είχε από τουλάχιστον 5 – 6 μέχρι μερικές δεκάδες παραγγελίες από πελάτες του.

«Αλλες χρονιές περίπου μία εβδομάδα πριν από τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είχαμε 25 – 30 παραγγελίες. Σήμερα δεν έχω ούτε μία στο πρατήριό μου. Το τετράδιο είναι λευκό και, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση ούτε μετά τις 15 Οκτωβρίου. Οι όποιες παραγγελίες γίνουν δεν πρόκειται να ξεπεράσουν σε ποσότητα τα 100 – 200 λίτρα. Το αποτέλεσμα θα είναι να ταλαιπωρηθεί ο καταναλωτής και το κράτος να εισπράξει ένα μεγάλο μηδενικό», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Γιάννης Μαγλουσίδης.

«Τα μόνα αιτήματα που έχουμε είναι από πελάτες μας οι οποίοι στράφηκαν σε άλλες μορφές θέρμανσης, για να πάρουμε πίσω το πετρέλαιο που τους έμεινε από πέρσι. Οχι μόνο δεν έχουμε κάποια παραγγελία, αλλά ούτε και ερωτήσεις από τους καταναλωτές. Τέτοιον καιρό άλλες χρονιές είχαμε κλείσει ήδη την πρώτη μέρα από παραγγελίες, δηλαδή είχαμε 20 έως 40 παραγγελίες ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε πρατηρίου», ανέφερε από την πλευρά του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος».

Κινητοποιήσεις

Σε συμβολική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη και το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα θα προχωρήσουν σήμερα στις 11 το πρωί οι διακινητές του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Θεσσαλονίκης «Αγιος Χριστόφορος», Σπύρο Μελίδη. Παράλληλα, στην Αθήνα θα επιδιώξουν συνάντηση και με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Οπως ανέφερε ο κ. Μελίδης στον «Α», σε αυτήν τη φάση δεν επιλέχθηκε από τους επαγγελματίες του κλάδου η απεργία ως μορφή κινητοποίησης, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν κι άλλες αντιδράσεις. «Δεν “πετάμε στα σύννεφα”. Αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο η κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο σημαντικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Ελπίζουμε, όμως, ότι, μόλις δουν τα καταστροφικά αποτελέσματα στον καταναλωτή και στα ταμεία του κράτους, θα επαναφέρουν του χρόνου την προηγούμενη τιμή», είπε ο κ. Μελίδης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Μαγλουσίδη, και σήμερα σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στο Κιλκίς, τη Χαλκιδική και την Αλεξανδρούπολη, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων έκαναν με τα βυτιοφόρα τους πορεία σε κεντρικούς δρόμους και κατέθεσαν στους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Στη σημερινή τους κινητοποίηση οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων αναμένεται να τονίσουν μεταξύ άλλων ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα επιφέρει άνοδο της παραβατικότητας και της λαθρεμπορίας στον κλάδο και θα ζητήσουν, αν παραμείνει το μέτρο, να επιστραφεί ολόκληρος ο Ενιαίος Φόρος Κατανάλωσης στους καταναλωτές.

(Αγγελιοφόρος, 10/10/2012)