βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \

Οικιακή θέρμανση από… απόβλητα στη Γερμανία

Η Γερμανία επιδιώκει να καλύψει το 1/4 της ενέργειας που καταναλώνεται για θέρμανση, με ενέργεια παραγόμενη από ανακύκλωση αέριων αποβλήτων. Η Καρλσρούη κρατάει τα ηνία στη δημιουργία των υποδομών.

Στο διυλιστήριο πετρελαίου Μiro της Καρλσρούης το αργό πετρέλαιο μετατρέπεται σε πετρελαϊκά παράγωγα, όπως ντίζελ και βενζίνη. Η διαδικασία της διύλισης παράγει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες θερμότητας, τις οποίες η βιομηχανία σε προσπαθεί πλέον να αξιοποιήσει.

«Για την απόσταξη χρειαζόμαστε τουλάχιστον 200 βαθμούς Κελσίου. Για την πυρόλυση (cracking), τη διάσπαση δηλαδή μεγάλων οργανικών μορίων σε μικρότερα, χρειαζόμαστε 550 βαθμούς, ενώ τα προϊόντα πρέπει να ψυχθούν σε θερμοκρασία μεταξύ 20 και 40 βαθμών Κελσίου για να αποθηκευτούν τελικά στις δεξαμενές», εξηγεί σε συνέντευξή του στη DW ο γενικός διευθυντής του διυλιστηρίου, Γκέρντ Λορ.

Η θερμότητα που παρήγαγε μέχρι πρόσφατα το διυλιστήριο διοχετευόταν στην ατμόσφαιρα. Πριν από δύο χρόνια, ο δήμος της Καρλσρούης, διαπιστώνοντας τη σπατάλη, αποφάσισε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα αέρια αυτά απόβλητα για τη θέρμανση των σπιτιών στις γύρω περιοχές.

Μια άλλη μορφή «πράσινης» θέρμανσης

Το σχέδιο, που φέρει την ονομασία «Περιφερειακή Θέρμανση», είναι μία ιδέα που υπάρχει πάνω από έναν αιώνα. Η υλοποίησή του στη σημερινή Γερμανία εντάσσεται σε μία γενικότερη οικολογική αντίληψη, καθώς η χώρα αναζητά ασφαλέστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους θέρμανσης. Σύμφωνα με τη νέα αυτή μέθοδο, το υπόλοιπο της θερμότητας θα διοχετεύεται σε σωλήνες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων.

Πολλά τα πλεονεκτήματα – Υψηλό το κόστος

Το εγχείρημα της επέκτασης της προγράμματος θα κοστίσει στο δήμο της Καρλσρούης 30 εκατ. ευρώ. Αυτό θα καταστήσει όμως δυνατή την ένταξη 30.000 σπιτιών στο νέο, οικολογικό σύστημα θέρμανσης, εξοικονομώντας 65.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το θεωρείται υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Στη Γερμανία η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται αποδίδει τεράστιες ποσότητες θερμότητας, ικανές να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση μίας ολόκληρης χώρας. Κι εμείς απλά τη χαραμίζουμε», δήλωσε ο Χόλγκερ Οχς, σύμβουλος για θέματα ενέργειας στο δήμο Καρλσρούης. «Η περιφερειακή θέρμανση θα αξιοποιεί την ήδη υπάρχουσα θερμότητα που παράγεται στο διυλιστήριο και στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς», συνέχισε ο Οχς. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Οχς, μόνο το 40% από την καύση του άνθρακα μπορεί να αξιοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρισμού, ενώ το 50% είναι θερμότητα που μένει αχρησιμοποίητη.

Εκτός από φιλικό προς το περιβάλλον, το σχέδιο της περιφερειακής θέρμανσης έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Είναι οικονομικό, αποδεσμεύοντας τους κατοίκους της πόλης από τη χρήση μπόιλερ και καμινάδων. Έχει όμως ένα βασικό μειονέκτημα: το υψηλό κόστος υλοποίησης για την εγκατάσταση των σωληνώσεων και του εναλλάκτη θερμότητας.

Aνανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιδιώκει μέχρι το 2050, το 80% της ενέργειας που θα παράγεται στη χώρα να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Προς το παρόν η περιφερειακή θέρμανση καλύπτει το 14% της γερμανικής αγοράς στον τομέα της ενέργειας, ποσοστό αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Την τελευταία εβδομάδα αναθεωρήθηκε ο νόμος σχετικά με τη ρύθμιση της αξιοποίησης της θέρμανσης από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και τη βιομηχανία. Η νομοθεσία προβλέπει επίσης την αύξηση των επιδοτήσεων, οι οποίες θα αγγίζουν το 30% του συνολικού κόστους.

(Deutsche Welle, 9/8/2012)

 


Σχετικά θέματα