βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Οι ΔΟΥ μοιράζουν λεφτά για το επίδομα θέρμανσης

«Καλημέρα. Από την Εφορία σάς τηλεφωνούμε. Ο λόγος για τον οποίο σας καλούμε δεν είναι για να πληρώσετε τυχόν οφειλές που έχετε από φόρους, αλλά για να σας δώσουμε πίσω χρήματα που δικαιούστε»!

Το μήνυμα αυτό πρόκειται να ακούσουν 150.000 νοικοκυριά που -παρά την υψηλή τιμή του- αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης μέσα στην κρίση και δεν γνωρίζουν ότι δικαιούνται επίδομα για τις ποσότητες καυσίμων τις οποίες προμηθεύτηκαν.

Σε μία κίνηση η οποία χαρακτηρίζεται πρωτοφανής για τα σημερινά δεδομένα, που τα κρατικά ταμεία είναι άδεια από ρευστό, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ψάξει και να βρει από μόνο του αυτούς τους καταναλωτές, για να τους δώσει πίσω τα λεφτά τα οποία δικαιούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), της οποίας ακόμη προΐσταται, να ξεκινήσουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Στη Γενική Γραμματεία έκαναν διασταύρωση των δηλώσεων που υπέβαλαν στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και στις οποίες αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των πελατών που αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τον Δεκέμβριο.

Στη συνέχεια έγινε αντιστοίχιση των καταναλωτών αυτών με τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην εφορία πέρυσι και με τις ποσότητες πετρελαίου για τις οποίες, βάσει γεωγραφικής κατανομής, δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (28 λεπτά ανά λίτρο που αγοράστηκε). Από την αντιπαραβολή προέκυψαν 150.000 δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου, που δεν υπέβαλαν όμως την ηλεκτρονική αίτηση που απαιτείται για να το εισπράξουν.

Eτσι τις επόμενες μέρες οι εν λόγω καταναλωτές θα λάβουν ατομική ειδοποίηση μέσω email που θα τους ενημερώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών τους αναζητεί για να τους καταβάλει το επίδομα πετρελαίου που φτάνει μέχρι και τα 840 ευρώ.

Στη Γενική Γραμματεία έχουν διαθέσιμα τα email μόνον των 110.000 από τους 150.000 που αναζητούνται για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Οι υπόλοιποι θα ενημερωθούν τηλεφωνικά από τις Εφορίες. Tο ποσό που θα δοθεί σε αυτούς τους δικαιούχους εκτιμάται ότι φθάνει τα 4 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κονδύλι του επιδόματος για τη φετινή χειμερινή περίοδο έχει προϋπολογισθεί σε 180 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή του επιδόματος γίνεται βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών, κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων και ουσιαστικά αποτελεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

Το επίδομα δικαιούνται όσοι δήλωσαν για το οικονομικό έτος 2012 (δήλωση περασμένης άνοιξης, χρήση 2011) εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ οι άγαμοι και 35.000 ευρώ έγγαμοι χωρίς παιδιά, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Σε μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 38.000 ευρώ για ένα παιδί, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Αντιθέτως, δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 150.000 ευρώ οι άγαμοι και 200.000 ευρώ οι έγγαμοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Σε κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης χορηγείται επίδομα 0,28 ευρώ. Για παράδειγμα, κάτοικος της Αθήνας με κατοικία 100 τ.μ. θα πάρει επίδομα για 800 λίτρα κατανάλωσης πετρελαίου, δηλαδή 224 ευρώ, ενώ θα το έχει αγοράσει 1.065,60 ευρώ. Ο κάτοικος της Κοζάνης θα πάρει επίδομα 700 ευρώ, της Θεσσαλονίκης 420 ευρώ και των Χανίων 140 ευρώ. Αν κάποιος αλλάξει κατοικία, δηλαδή πάει σε ψυχρότερη περιοχή της χώρας, τότε του δίνεται η δυνατότητα να ζητήσει τη διαφορά του επιδόματος.

(Εφ. Συντακτών, 27/1/2013)