βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του Γενάρη αύξησαν την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης

petrelaio_thΓια πρώτη φορά μετά από περίπου 5 χρόνια πτώσης τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και στα καύσιμα κίνησης, σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης.

Ειδικά στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνει το voria.gr, οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά το μήνα Ιανουάριο, «θέρμαναν» την κατανάλωση και κατ’ επέκταση τη κίνηση της αγοράς.

«Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, στο δίμηνο Δεκεμβρίου 2014- Ιανουαρίου 2015, καταγράφηκε αύξηση της κατανάλωσης κατά 25%-30% , καθώς η τιμή έχει καταγράψει σημαντική μείωση, ενώ βοήθησαν και οι χαμηλές θερμοκρασίες το μήνα Ιανουάριο», δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Σπύρος Μελίδης, πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχαν Υγρών Καυσίμων & Σταθμών Θεσσαλονίκης.

Η μείωση των τιμών για τον καταναλωτή, παρά τους υψηλούς φόρους και τέλη, είναι αναμφίβολα σημαντική, αφού κυμαίνεται κάπου μεταξύ 35%-39%.  Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο Φεβρουάριος βρήκε το πετρέλαιο θέρμανσης λίγο πάνω από τα 0,80 ευρώ/ λίτρο, όταν βάσει στοιχείων του υπ. Ανάπτυξης, στις αρχές Φεβρουαρίου  πέρυσι ήταν στα 1,26 ευρώ ( μέση τιμή) και, στις αρχές Φεβρουαρίου 2013 ήταν στα 1,30 ευρώ/l.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, περίοδο μείωσης του εισοδήματος των Ελλήνων φορολογουμένων και ανόδου των διεθνών τιμών στο αργό, η μείωση στην εγχώρια κατανάλωση καυσίμων είχε ξεπεράσει το 42% και, στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε ξεπεράσει και το 50%.

Εντούτοις η μεγάλη μείωση στις διεθνείς τιμές του αργού, μετά το καλοκαίρι του 2014, της τάξης του 50%, επηρέασε θετικά την κατανάλωση στη βενζίνη και το diesel κίνησης, συμβάλοντας στη πολύ σημαντική για τη βιομηχανία και το εμπόριο, μείωση του μεταφορικού κόστους.

Σύμφωνα με τον κ. Μελίδη, ο ιδιώτης καταναλωτής, «έχει κάπως αναθαρρήσει, αλλά παραμένει πολύ προσεκτικός. Ελάχιστοι ιδιώτες, φουλάρουν τα ρεζερβουάρ, κάτι που κάνουν πλέον μόνο οι επαγγελματίες».

Οι μειώσεις στις διεθνείς τιμές, επέφεραν σχεδόν κατακόρυφη μείωση στα καύσιμα κίνησης. Έτσι, εκεί που στις αρχές καλοκαιριού του 2014, η βενζίνη ήταν στα 1,70 ευρώ/l, τώρα είναι στη περιοχή των 1,30 ευρώ/l, ενώ το πετρέλαιο κίνησης από τα 1,30 ευρώ/l, έχει πέσει στο 1,10 ευρώ/l.

Ωστόσο, η παρατηρούμενη μείωση των τιμών στις αντλίες των πρατηρίων, δεν ακολουθεί σε έκταση το μέγεθος της μείωσης στις διεθνείς τιμές που έχει πλησιάσει, στο αργό, ως και το 57%. Σημείωνεται ότι αίτημα της Ομοσπονδίας του κλάδου, της ΠΟΠΕΚ, είναι, η μείωση στους φόρους και τέλη που επιβάλλονται στα καύσιμα, προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά και να δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση στις παραγωγικές επιχειρήσεις.