βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \

Πετρέλαιο θέρμανσης με πιστωτική: Τι πρέπει να ξέρετε

Να ζεσταθούν φθηνότερα με την… πιστωτική τους κάρτα μπορούν οι πελάτες των τραπεζών κάνοντας χρήση των προγραμμάτων επιβράβευσης και της υπηρεσίας άτοκων δόσεων. Η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι έχει ανεβάσει την τιμή του καυσίμου στα 1,25-1,30 ευρώ το λίτρο. Ως αντιστάθμισμα ωστόσο έχει αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης από τα 0,28 στα 0,35 ευρώ το λίτρο, ενώ διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι του με την ελαστικοποίηση των κριτηρίων χορήγησής του.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η εξασφάλιση αυτού του βοηθήματος, που ρίχνει την τιμή του πετρελαίου κάτω από το 1 ευρώ, σε συνδυασμό με τις προσφορές των πιστωτικών καρτών, μπορούν να συμβάλουν στη σημαντική ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού και αυτόν τον χειμώνα. Επιπλέον το νοικοκυριό μπορεί να διευκολυνθεί ταμειακά εκμεταλλευόμενο την άτοκη περίοδο χάριτος που ούτως ή αλλιώς προσφέρουν σε όλες τις αγορές οι κάρτες ώστε να καλυφθεί το 20ήμερο κενό που μεσολαβεί μεταξύ της αίτησης προς το υπουργείο Οικονομικών και της είσπραξης της προκαταβολής ή του συνόλου του επιδόματος.

Αναλυτικότερα η ανοιχτή πίστωση στον τομέα του πλαστικού χρήματος λειτουργεί ως εξής:

– Κάθε αγορά με την κάρτα εξοφλείται περίπου 15 ημέρες μετά την έκδοση του μηνιαίου λογαριασμού. Άρα μια κίνηση που θα πραγματοποιηθεί την αμέσως επομένη από την έκδοσή του θα πληρωθεί από την τσέπη του κατόχου της κάρτας 45 ημέρες αργότερα. Με δεδομένο ότι με την υποβολή της αίτησης για το επίδομα το νοικοκυριό λαμβάνει προκαταβολή ίση με το 25% του επιδόματος που δικαιούται και το υπόλοιπο εξοφλείται εντός 20 ημερών μετά την αγορά του καυσίμου, υπάρχει χρόνος για την είσπραξή του ως την ημερομηνία πληρωμής της κάρτας.

Πέρα από την παραπάνω λειτουργία, οι τράπεζες σε συνεργασία με εταιρείες εμπορίας καυσίμων δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα και να «ζεσταθούν» κερδίζοντας εκπτώσεις, επιστροφή μετρητών και άτοκες δόσεις. Μοναδική προϋπόθεση για την εξασφάλιση των παραπάνω πλεονεκτημάτων αποτελεί η επάρκεια του διαθέσιμου πιστωτικού ορίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν οριστικοποιήσει όλες οι τράπεζες τα προγράμματα άτοκων δόσεων και επιβράβευσης που θα εφαρμόσουν την εφετινή περίοδο διάθεσης του πετρελαίου. Ωστόσο στις προσφορές που θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την περυσινή περίοδο.

– Η Alpha Bank κατά την περυσινή χρονιά έδωσε στους κατόχους των πιστωτικών καρτών της τη δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και εξόφλησής του ως και σε έξι άτοκες δόσεις από επιλεγμένα πρατήρια της BP. Οι συγκεκριμένες αγορές συμμετείχαν κανονικά στο πρόγραμμα επιβράβευσης bonus προσφέροντας πόντους προς εξαργύρωση για επόμενες αγορές.

– Η Εθνική Τράπεζα έδινε τη δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης αξίας άνω των 300 ευρώ και εξόφλησής του ως και σε τρεις άτοκες δόσεις σε συνεργασία με πρατήρια της Shell. Επιπλέον προσέφερε κέρδος 3% επί της αξίας του καυσίμου, 2% αμέσως ως έκπτωση από τον λογαριασμό και 1% για επόμενες αγορές.

– Η Τράπεζα Πειραιώς παρείχε πέρυσι την ευχέρεια αποπληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης ή βιοκαυσίμων ως και σε έξι άτοκες δόσεις. Μάλιστα η προσφορά ίσχυε για όλα τα πρατήρια, ανεξάρτητα από το σήμα, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει ο ίδιος τον προμηθευτή του.

– Η Eurobank έχει ανακοινώσει για εφέτος ότι σε συνεργασία με τα πρατήρια καυσίμων ΕΚΟ δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους των πιστωτικών της καρτών να προμηθευτούν πετρέλαιο και να το αποπληρώσουν ως και σε έξι άτοκες δόσεις. Επιπλέον η συγκεκριμένη αγορά συμμετέχει στο πρόγραμμα επιβράβευσης «Επιστροφή» της τράπεζας μέσω του οποίου οι πελάτες της συγκεντρώνουν ευρώ τα οποία μπορούν να εξαργυρώσουν σε επόμενες αγορές. Στην προκειμένη περίπτωση η επιστροφή μετρητών φτάνει στο 3% επί της αξίας των καυσίμων.

– Η Citibank μέσω του προγράμματος άτοκων δόσεων παρέχει την ευχέρεια εξόφλησης ως και σε έξι μήνες σε συνεργασία με επιλεγμένα πρατήρια της Shell. Με την κάρτα Energy Citibank MasterCard υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής ως και σε έξι άτοκες δόσεις, ενώ με όλες τις υπόλοιπες κάρτες ο μέγιστος αριθμός δόσεων ανέρχεται σε τέσσερις.

(Α. Μάρκου, Το Βήμα, 10/11/2013)


Σχετικά θέματα