βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σεπτέμβριο η απόφαση για μείωση του ΕΦΚ

epidomaΤο Σεπτέμβριο θα αποφασιστεί αν θα μειωθεί τελικά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει το capital, κληρώνει για τρείς φόρους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με τις πιθανότητες να είναι εναντίον των φορολογούμενων για τους δυο από τους τρεις. Η φορολογία θα είναι και τα επόμενα δυο χρόνια ένας από τους βασικούς πυλώνες επίτευξης των φιλόδοξων στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει συμφωνήσει με την τρόικα ότι τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016 (ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ) πρόκειται να οριστικοποιηθούν το Σεπτέμβριο και να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015. Ο Σεπτέμβριος όμως μπορεί να έχει και καλά νέα για τους φορολογούμενους καθώς τότε θα κριθεί και το αν και ποιοι φόροι θα μειωθούν, στο πλαίσιο του σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης προς την τρόικα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Οι φόροι για τους οποίους θα κληρώσει το Σεπτέμβριο είναι:

-η εισφορά αλληλεγγύης. Η εισφορά έχει θεσπιστεί το 2010 με προκαθορισμένη ισχύ έως και το τέλος του 2014 και για την παράτασή της απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Στο κείμενο της έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος σημειώνεται ότι η παράταση ισχύος φορολογικών μέτρων που λήγουν είναι ένα από τα μέσα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015-2016. Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% έως 4% επί του συνόλου του εισοδήματος ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος (απαλλάσσονται εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ)

-η μεταρρύθμιση του καθεστώτος ΦΠΑ. Η τρόικα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση στη ριζική αλλαγή του σημερινού καθεστώτος ΦΠΑ προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνονται έσοδα ΦΠΑ ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1 στα 3 ευρώ από το φόρο. Η αλλαγή του συστήματος ΦΠΑ μπορεί να σημάνει και την κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% και των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

-η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι φορολογικά μέτρα που έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν τους στόχους για τους οποίους θεσπίστηκαν θα εξετασθεί να αναθεωρηθούν. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για μείωση από τον Οκτώβριο του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση και τα φορολογικά έσοδα. Το αν θα μειωθεί τελικά ο φόρος θα κριθεί από την πορεία του προϋπολογισμού έως τον Σεπτέμβριο.