βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Πρεμιέρα για πετρέλαιο με τιμή στα 1,27 ευρώ το λίτρο

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή να διαμορφώνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη γύρω στα 1,27 ευρώ/λίτρο και με τις εταιρείες να παρέχουν από 4 – 6 άτοκες δόσεις για τις παραγγελίες, προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες, που προς το παρόν είναι… άφαντοι.

Όσο για την επαρχία, οι τιμές κατά μέσον όρο είναι τουλάχιστον κατά 5 λεπτά υψηλότερες.

Ωστόσο, ο καλός καιρός, οι υψηλές τιμές πετρελαίου και η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών έχουν σαν αποτέλεσμα να είναι από ελάχιστες ως μηδενικές οι παραγγελίες που δέχονται τα τμήματα θέρμανσης μικρών και μεγάλων εταιρειών, πρατηρίων, και μεταπωλητών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΚΟ, σήμερα το πρωί είχε σε όλη την Αττική, μόνο… μία παραγγελία των 4 κυβικών!

Τα όπλα που ρίχνουν οι εταιρείες στη «μάχη του καυστήρα» είναι όπως κάθε χρόνο οι άτοκες δόσεις. Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι οι τιμές στις οποίες πωλούν φέτος πετρέλαιο αφορούν σε μια ελάχιστη παραγγελία που ξεκινά σε κάποιες εταιρείες από τα 300 λίτρα, όταν κάποτε το μίνιμουμ όριο ήταν τα… 1.000 λίτρα και πάνω.

Για παράδειγμα, η EKO πουλάει πετρέλαιο προς 1,2721 ευρώ το λίτρο για ποσότητες από 500 λίτρα και πάνω, και παρέχει 6 άτοκες δόσεις αλλά μόνο για κατόχους καρτών Eurobank.

Η Shell πουλά πετρέλαιο προς 1,275 ευρώ το λίτρο για ποσότητες από 300 λίτρα και πάνω. Παρέχει 4 άτοκες δόσεις εφόσον ο πελάτης κάνει την αγορά του με πιστωτική κάρτα Visa ή Mastercard και επιστροφή 3% για τις επόμενες αγορές αναλόγως τη χρήση της κάρτας.

Από την πλευρά της η Elinoil πουλάει σε τιμή 1,27 ευρώ για ποσότητες από 500 λίτρα και πάνω, και επίσης παρέχει 6 άτοκες δόσεις με χρήση πιστωτικής.

«Δεν αγοράζουμε πετρέλαιο»

Στο μεταξύ, «φωτιές» έχει ανάψει και φέτος στις πολυκατοικίες η έναρξη της σεζόν θέρμανσης, με πολλούς διαχειριστές να βρίσκονται ήδη σε αδιέξοδο, καθώς στις γενικές συνελεύσεις επικρατεί η άποψη «δεν θα αγοράσουμε πετρέλαιο».

Στο ερώτημα πως θα ζεσταθείτε, η απάντηση είναι «όπως και πέρυσι, με μαγκάλια, ενεργειακά τζάκια, χρήση του κλιματιστικού, ηλεκτρικές πηγές θερμότητας κ.ά.».

Το πρόβλημα είναι ότι οι περιπτώσεις πολυκατοικιών που έχουν παρόμοιο πρόβλημα, αυξάνονται συνεχώς.

Το πρόβλημα μάλιστα διογκώνεται, καθώς υπόλοιπο πετρελαίου στις δεξαμενές των πολυκατοικιών δεν υπάρχει (σσ: αντίθετα απ’ ότι είχε συμβεί στην έναρξη της χειμερινής σεζόν 2012-2013), ενώ το αποθεματικό έχει σε πολλές περιπτώσεις εξατμιστεί.