βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Πρόταση για φυσικό αέριο μέσω ΕΣΠΑ από τις τρεις ΕΠΑ

epa_ThesΝα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου η τοποθέτηση εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο, μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ, προτείνουν οι τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στο ΥΠΕΚΑ και τους περιφερειάρχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας ζήτησαν από τους αντίστοιχους περιφερειάρχες τους την εκπόνηση κοινοτικής δράσης στα πρότυπα του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» με την οποία θα δίνεται συνδυαστικά επιδότηση και άτοκο δάνειο για το κόστος εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Οι τρεις ΕΠΑ κάνουν αυτή την πρόταση στο πλαίσιο της προώθησης μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αιθαλομίχλης.

Επιστολή στον Γ. Σγουρό

Η ΕΠΑ Αττικής με επιστολή της στον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό υποστηρίζει ότι με το πρόγραμμα ενίσχυσης είναι δυνατόν να συνδεθούν 600.000 νοικοκυριά. Τόσα είναι τα διαμερίσματα στην Αθήνα που ενώ έχουν δίκτυο διανομής αερίου, εντούτοις οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν προχωρήσει στη σύνδεση, μια και το κόστος της εγκατάστασης είναι απαγορευτικό για εκείνους.

Σημειώνεται ότι, για μια αυτόνομη θέρμανση το νοικοκυριό θα χρειαστεί 2.000 με 2.500 ευρώ, ενώ για μια κεντρική θέρμανση πολυκατοικίας η δαπάνη ανεβαίνει στα 6.000 ευρώ.

Κατά την ΕΠΑ Αττικής ναι μεν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι επιλέξιμη η δαπάνη της μετατροπής του συστήματος από πετρέλαιο θέρμανσης σε φυσικό αέριο, ωστόσο απαιτείται η 100% συμφωνία όλων των ιδιοκτητών.

Η ολοκληρωμένη πρόταση προβλέπει τη δημιουργία τριών κατηγοριών ωφελουμένων:

– Η πρώτη είναι με ατομικά εισοδήματα μικρότερα των 12.000 ευρώ και οικογενειακά κάτω των 20.000 ευρώ. Γι’ αυτή την κατηγορία η πρόταση είναι να δίνεται επιχορήγηση για το 70% της δαπάνης και για το υπόλοιπο 30% να χορηγείται άτοκο δάνειο με επιδότηση επιτοκίου στο 100%.

– Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα ατομικά εισοδήματα από 12.001 μέχρι 40.000 ευρώ και τα οικογενειακά από 20.001 μέχρι 60.000 ευρώ. Η επιχορήγηση θα δίνεται για το 35% και το 65% της συνολικής δαπάνης θα είναι με άτοκο δάνειο.

– Στην τρίτη κατηγορία θα υπάγονται όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 40.001 μέχρι 60.000 ευρώ και εκείνοι με οικογενειακό εισόδημα από 60.001 μέχρι 80.000 ευρώ. Η επιχορήγηση θα δίνεται για το 15% και το υπόλοιπο 85% θα καλύπτεται με άτοκο δάνειο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τρεις ΕΠΑ, οι δείκτες εκπομπών των καυσίμων δείχνουν ότι ένα νοικοκυριό που θερμαίνεται πλήρως με πέλετ ξύλου εκπέμπει ετησίως 1.217 μικρογραμμάρια σωματιδίων, ενώ με το φυσικό αέριο είναι μόλις 18 μικρογραμμάρια.

Το νοικοκυριό που χρησιμοποιεί τζάκι ως συμπληρωματικό μέσο θέρμανσης, για να καλύψει το 30% των αναγκών, εκπέμπει ετησίως 5.478 μικρογραμμάρια σωματιδίων έναντι μόλις 5 μικρογραμμάρια φυσικού αερίου.

(ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)