βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Πώς το ΥΠΑΑΝ μπλοκάρει την “ανάπτυξη” του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον

ENERGIAKOI EPITHEORITESΑποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα που εδώ και 4 χρόνια συμβάλει -παρά τη γραφειοκρατία- στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, δίνοντας παράλληλα μια μικρή ανάσα στον κλάδο της οικοδομής.

Δεδομένου ότι από το καλοκαίρι τα κονδύλια του “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο έχουν εξαντληθεί, και ότι έχουν συσσωρευτεί 20.000 αιτήσεις που δεν εξυπηρετούνται, το υπ. Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), υπό την πίεση και του ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο ότι βρέθηκε λύση.

Αφενός ότι δόθηκε λύση για την αποπληρωμή των δικαιούχων του παλαιού προγράμματος (με την εξεύρεση 100 εκατ. ευρώ), αφετέρου ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εγκριθεί από την Ε.Ε. η ένταξη νέων δικαιούχων με εμπροσθοβαρή χρονικά τρόπο, για τη νέα χρονική περίοδο 2014-2020. Τότε μάλιστα οι πληροφορίες έλεγαν ότι το ΥΠΑΝ έχει εξασφαλίσει περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Από τις 22 Σεπτεμβρίου οπότε και έγινε η παραπάνω ανακοίνωση από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωσταντινόπουλο μέχρι και σήμερα, τα επιπλέον αυτά κονδύλια ακόμη “αναζητούνται”.

Εκτοτε, οι υπηρεσίες του συναρμόδιου υπ. Περιβάλλοντος απευθύνουν σύμφωνα με πληροφορίες συνεχή ερωτήματα στις αντίστοιχες του ΥΠΑΝ “αν μπορούν να ξεκινήσουν υπαγωγές ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα, δεδομένης της έγκρισης από την Ε.Ε. κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ με εμπροσθοβαρή τρόπο”.

Αλλά η απάντηση που εισπράττουν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ότι “υπαγωγές θα ξεκινήσουν μόνο εφόσον στηθεί εξαρχής ένα νέο πρόγραμμα, ήτοι από το 2015”.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι, θα πρέπει να επαναληφθούν από την αρχή όλες οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, να δημιουργηθούν από το μηδέν οι περίπλοκες δομές του προγράμματος, να περάσουν δηλαδή αρκετοί μήνες, και να χαθεί πολύτιμος χρόνος, την στιγμή που αυτό ήδη υφίσταται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εφόσον οι υπηρεσίες δεν καταφέρουν να τα βρουν μεταξύ τους, το πιθανότερο είναι το θέμα θα φτάσει σε επίπεδο υπουργού μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ ο Γιάννης Μανιάτης.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνουν και οι τελευταίες αποπληρωμές των δικαιούχων από το παλαιό “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” (περίπου 10.000 νοικοκυριών τα οποία με την σειρά τους, θα εξοφλήσουν περίπου 30.000 επαγγελματίες). Οσο για τις 20.000 αιτήσεις ενδιαφερομένων που εκκρεμούν, αυτές αν δεν βρεθούν λύσεις (και κονδύλια), θα πρέπει να… περιμένουν την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, και βλέπουμε.

Στόχος να “χτυπηθεί” η γραφειοκρατία

Αναγνωρίζοντας τα μειονεκτήματα του παλαιού προγράμματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εδώ και καιρό υποβάλει μια σειρά προτάσεων προκειμένου το νέο “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”, όταν και όποτε αυτό ξεκινήσει, να γίνει πολύ πιο φιλικό στον πολίτη.

Ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια (εδώ οι αρμόδιοι κρατούν μικρό καλάθι), θα επιδιωχθεί η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων υπαγωγής, και των επιλέξιμων δαπανών, αλλά κυρίως η μείωση της γραφειοκρατίας.

Με βάση και την εμπειρία του προγράμματος, απαιτούνται κατά μέσον όρο 10 μήνες από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων. Στόχος είναι αυτό το δεκάμηνο να συμπτυχθεί σημαντικά.

Η διαδικασία του παλαιού προγράμματος προέβλεπε ότι ο πολίτης συλλέγει εκείνος τα δικαιολογητικά και εν συνεχεία τα αποστέλλει στο υποκατάστημα της τράπεζας. Αυτό με τη σειρά του τα αποστέλλει στα κεντρικά και εκείνα τα στέλνουν στους συμβούλους που ελέγχουν τις αιτήσεις.

Στη συνέχεια οι αιτήσεις αποστέλλονται στο ΕΤΕΑΝ, που τις διαβιβάζει για τελική έγκριση στο ΥΠΕΚΑ. Μετά την έγκριση και την υλοποίηση των επεμβάσεων, ακολουθείται μια αντίστοιχη διαδικασία για την αποστολή των παραστατικών και την εξόφληση – αποπληρωμή του ποσού στους προμηθευτές.

Ηλεκτρονική υποβολή

Πρόκειται δηλαδή για μια εξαιρετικά χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία. Πόσω μάλλον όταν η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές τα υλικά τα οποία παρήγγειλε ο δικαιούχος ήταν… διαφορετικά από εκείνα που είχε αναγράψει στην αίτηση. Λάθη όπως αυτό προκαλούν καθυστέρηση μέχρι και τρεις μήνες για την έγκριση της αίτησης.

Προτείνεται λοιπόν να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή αντί για τον ιδιοκτήτη και μάλιστα ηλεκτρονικά.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα -με τη μέχρι σήμερα τουλάχιστον μορφή του- απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κτιρίων που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ., χρησιμοποιούνται ως κατοικία, οι ιδιοκτήτες τους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.