βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ενεργειακά Τζάκια

Πώς θα εκμεταλευτείτε καλύτερα τη βιομάζα για θέρμανση

levitas_pellet

Η Ένωση Επιχειρήσεων Θέρμανσης σας συμβουλεύει πως να εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο τρόπο τα στερεά καύσιμα.

Τι είναι η βιομάζα

Με τον όρο βιομάζα εννοούμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας.

Η βιομάζα στην παραγωγή ενέργειας θέρμανσης εμφανίζεται σε στερεά κατάσταση με τις εξής μορφές: Ξύλο / Πέλλετ / Μπριγκέτα / Πριονίδια / Τσόφλια / Πυρηνόξυλα κ.ά.

Από τις πιο διαδεδομένες μορφές είναι το πέλλετ (συσσωματώματα), το οποίο προκύπτει από τη μηχανική συμπίεση πριονιδιού και οργανικής ύλης χωρίς την προσθήκη χημικών ή συγκολλητικών ουσιών.

Πλεονεκτήματα σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα

Το βασικότερο πλεονέκτημα της βιομάζας είναι ότι είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και έχει μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον καθώς οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνονται κατά την καύση της, δεσμεύονται πάλι από τα φυτά για τη δημιουργία της βιομάζας.

Επιπλέον, βρίσκεται σε αφθονία στο περιβάλλον, αποτελεί εγχώρια πηγή ενέργειας και μειώνει την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο) συμβάλλοντας στην βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου καθώς και στην αγροτική και στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Παρότι υπάρχουν βασικές δυσκολίες στην συλλογή, μεταφορά και αποθήκευση της βιομάζας, εντούτοις η έρευνα και η τεχνολογική πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν καταστήσει την βιομάζα σε μία από τις πιο ελκυστικές μορφές ενέργειας.

Στην Ελλάδα η προσπάθεια αυτή ενισχύεται με την δυνατότητα επιδότησης από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον» για συστήματα θέρμανσης με χρήση πέλλετ και αποδόσεις >90% .

Ενδεικτικό Κόστος Βιομάζας σε σχέση με άλλα καύσιμα

Η παραγωγή θερμικής ενέργειας 1 kWh με καύσιμη ύλη πέλλετ είναι περίπου 40% οικονομικότερη από το πετρέλαιο και 20% από το φυσικό αέριο με βάση τις σημερινές τιμές αγοράς.

Η Ένωση προτείνει

Τα συστήματα θέρμανσης επηρεάζουν άμεσα, την τσέπη σας, την άνεσή σας και το περιβάλλον. Για αυτό σας συνιστούμε να απευθύνεστε μόνο σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα με τεχνογνωσία σε συστήματα θέρμανσης, τα οποία θα σας κάνουν μια τεχνοοικονομική μελέτη για τις ανάγκες του δικού σας σπιτιού.

Να γνωρίζετε ότι:

  1. Το CE δεν είναι αρκετό, απαιτείται πιστοποίηση απόδοσης των προϊόντων.
  2. Σωστή εγκατάσταση με διαστασιολογημένο δοχείο αδράνειας (προτεινόμενο: δοχείο αδρανείας με αναλογία 30lit  ανά kW της ισχύος του λέβητα).
  3. Επιβάλλεται ο καθαρισμός του λέβητα (διαδρομή καυσαερίων, θάλαμο καύσης  και κάδος)  ανά 24ωρο με χρήση ξύλου και εβδομαδιαίο με χρήση πέλλετ, για αποφυγή απώλειας απόδοσης.
  4. Χρήση πιστοποιημένης πρώτης ύλης (πέλλετ). Πρότυπα EN 14961-2 , EΝplus A1 και ΕΝplus A2.
  5. Δεν ενδείκνυται η μετατροπή υφιστάμενου λέβητα πετρελαίου σε χρήση βιομάζας εάν δεν είναι πιστοποιημένος για αυτή την χρήση από τον κατασκευαστή.
  6. Σε κάθε αλλαγή πρώτης ύλης ή επαναλειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, επιβάλλεται η εκ νέου ρύθμιση του καυστήρα.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τατοίου 100 – 14452 Μεταμόρφωση

Τηλ. 210-36.31.207, Fax. 210-33.88.523, info@uhhe.gr