βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

ΣΕΕΠΕ προς Στουρνάρα : «Κίνδυνος για φιάσκο και φέτος με το επίδομα»

Κάθετα αντίθετοι στα σενάρια διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που μελετά το υπ. Οικονομικών για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, δηλώνουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ).
Σε επιστολή του ο σύνδεσμος προς τον υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εισηγείται τη χορήγηση επιδόματος για την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως κριτηρίων, επικαλούμενος πρόταση από τη μελέτη του ΙΟΒΕ (που έγινε για λογαριασμό του).
Σύμφωνα με αυτήν, το επίδομα θέρμανσης πρέπει να χορηγείται σε όλους τους καταναλωτές με πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως κριτηρίων, αποκλείοντας απ’ αυτό τις β’ κατοικίες και τα εξοχικά.
Στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι των εταιρειών επιμένουν ότι δεν είναι σωστό να αποκλειστούν κάποιοι καταναλωτές με βάση εισοδηματικά κριτήρια, τονίζοντας ότι τα μόνα κριτήρια που πρέπει να υπάρξουν είναι τα ποσοτικά (χορήγηση επιδόματος για αγορά πετρελαίου μέχρι μιας συγκεκριμένης ποσότητας το χρόνο).
Διαφορετικά, προειδοποιούν ότι το μέτρο θα αποτύχει όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι, καθώς και πάλι οι ωφελημένοι θα είναι λιγότεροι απ’ όσους θα αποκλειστούν. Σαν συνέπεια η κατανάλωση θα μειωθεί, και μαζί της και τα δημόσια έσοδα.
Χθες πάντως συνεδρίασε στο υπ. Οικονομικών η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, όπου εξετάστηκαν τα τρία σενάρια που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας : Πρώτον η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης σε συνδυασμό με χορήγηση επιδόματος, δεύτερον η μετατροπή της επιδότησης σε απευθείας εισοδηματική ενίσχυση παρακάμπτοντας το περυσινό περίπλοκο γραφειοκρατικό σύστημα και τρίτον η διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου ώστε να δοθεί το επίδομα σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους.