βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Σε αναζήτηση εναλλακτικών για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο το ΥΠΟΙΚ

Εναλλακτικά σενάρια για την αναθεώρηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη διάθεση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά την αστοχία που διαπιστώθηκε στο μέτωπο των εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου προσπαθούν να βρουν τρόπους για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα δεδομένου ότι η τεράστια επιβάρυνση του φόρου δεν έφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει χαρακτηρίσει το μέτρο αποτυχημένο, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε προσφάτως ότι «μαθαίνει από τα λάθη των προκατόχων του».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τον αυξημένο φόρο κατά 450% σε σχέση με πέρυσι, τα έσοδα θα φτάσουν πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα. Αν συνυπολογιστούν μάλιστα και οι απώλειες που υπάρχουν από το ΦΠΑ, εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης κατά 70%, ίσως το τελικό νούμερο να είναι κατώτερο από το στόχο.

Στο τραπέζι υπάρχουν ήδη κάποιες προτάσεις με κοινή συνισταμένη τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να αυξηθεί και πάλι η κατανάλωση και να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά. Επίσης, αποτυχημένο θεωρείται και το μέτρο επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το επίδομα παραμένει στα αζήτητα.

Ηδη για το 2012 από τις προβλεπόμενες επιστροφές ύψους 80 εκατ. ευρώ, έχουν πιστωθεί μόλις 7 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 το προβλεπόμενο κονδύλι ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ και τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν αναφέρουν ότι έχουν επιστραφεί περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου σημειώνουν ότι η συνολική εκτίμηση του μέτρου πρέπει να γίνει μετά τον Απρίλιο, όταν και αναμένεται ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης, ώστε στη συνέχεια να γίνει και η αξιολόγηση τόσο της διαδικασίας επιστροφής όσο και των κριτηρίων για τους δικαιούχους.

Χαρακτηριστικό της αποτυχίας του μέτρου είναι ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα αδιάθετα κονδύλια από το επίδομα θέρμανσης για την επιστροφή της πρώτης δόσης των 80 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαίου στους αγρότες.

(Α. ΚΛΩΣΣΑΣ, Ελευθεροτυπία)