βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Σε ποιες περιοχές επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη

aerio_thermansiΜε προγραμματισμένες επενδύσεις 11,7 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της, ανοίγει το 2014 η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, παρότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία και ο ήπιος χειμωνιάτικος καιρός, οδήγησαν  σε διψήφια ποσοστιαία μείωση της κατανάλωσης σε όγκους, στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

Όπως είπε στη Voria.gr ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας, η ΕΠΑ-Θ, συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα που για την πενταετία 2014-2018 προβλέπει συνολικές επενδύσεις 45,3 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 11,7 εκατ. θα επενδυθούν μέσα στη φετινή χρονιά, για την κατασκευή δικτύου 34 χλμ. σε όλη τη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις αιτήσεις, ενώ στο δίκτυο θα συνδεθούν και δύο νέες περιοχές, η Νέα Μαγνησία του δήμου Δέλτα και η Νέα Ραιδεστός από το δήμο Θέρμης.

«Το 2013, προσθέσαμε άλλα 34 χλμ. δικτύου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε περιοχές όπως Σίνδος, Καλοχώρι, Διαβατά, Ευκαρπία, Εύοσμος, Ρετζίκι, Μετέωρα, Αμπελοκήπους – Μενεμένη, αλλά και ανατολικά στη Περαία.  Η κάλυψη τους περισσότερους δήμους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και συνολικά, σε ποσοστό, φτάνει το 57,7%», ενημέρωσε ο κ. Μπακούρας.

Βεβαίως, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης επηρεάστηκε και επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου από τους οικιακούς καταναλωτές, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από τις καιρικές συνθήκες: ήπιοι χειμώνες, μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, χαμηλότερη κατανάλωση. Μειωμένη όμως ήταν και η κατανάλωση  από τις επιχειρήσεις, που έχουν περιορίσει τις παραγωγικές τους δραστηριότητες.

Έτσι, το 2013, το φυσικό αέριο που πωλήθηκε, σε  όγκο, ήταν 178,1 εκατ. κ.μ., ποσότητα μειωμένη κατά 14% σε σχέση με τις πωλήσεις του 2012. Η μείωση στις πωλήσεις δεν μπόρεσε να αποφευχθεί παρότι η μέση τιμή του αερίου ήταν κατά 35%-40% χαμηλότερη από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Μπακούρας, η εταιρεία προχώρησε μέσα στον Ιανουάριο σε μείωση της τιμής στα 0,76 ευρώ/κ.μ.,  όταν πέρυσι η μέση τιμή για την ατομική θέρμανση ήταν 0,79 ευρώ/κ.μ., μειωμένη και εκείνη κατά 7% σε σχέση με το 2012.

Η εταιρεία, που έχει υιοθετήσει μία πολιτική μείωσης του κόστους, θα προχωρήσει σε κούρεμα των τιμών εάν η Ελλάδα πετύχει, στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά, μείωση στις τιμές προμήθειας του αερίου.

Ωστόσο, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να διευκολύνει τους καταναλωτές στη πληρωμή των λογαριασμών τους, με το πρόγραμμα ‘relax super απλό’, παρέχει τη δυνατότητα κατανομής της ετήσιας κατανάλωσης σε 12 ισόποσες δόσεις. Για ένα διαμέρισμα 80-100 τ.μ., που καταναλώνει το έτος περίπου 800 κ.μ αερίου για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης, αυτό σημαίνει ότι η σταθερή μηνιαία χρέωση φτάνει στα 70 ευρώ το μήνα.

Η κρίση, όπως είναι γνωστό, έχει στρέψει πολλά νοικοκυριά σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, με το δίκτυο του φυσικού αερίου δεν αποφασίζουν να συνδεθούν μόνο οι καναλωτές πετρελαίου, αλλά και άλλοι που δοκίμασαν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης και δεν έμειναν ικανοποιημένοι.

(voria.gr)