βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \

Σταθάκης: Στις 28 Φεβρουαρίου το νέο Εξοικονομώ

“Η συζήτηση στο σημερινό αναπτυξιακό συνέδριο γίνεται σε ένα σαφώς βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, ωστόσο οι δυσκολίες παραμένουν, ειδικά σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, μία περιφέρεια με σημαντικές και εν πολλοίς αδικαιολόγητες αναπτυξιακές καθυστερήσεις, αλλά και με πολλά πλεονεκτήματα και αξιοσημείωτες αναπτυξιακές δυνατότητες, σε μία κομβική γεωγραφική θέση”. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το οποίο διεξάγεται στην Πάτρα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σημείωσε ότι “στόχος μας είναι η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών αέριων ρύπων και η υιοθέτηση πολιτικών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής”. “Είμαστε στην πρώτη γραμμή υλοποίησης φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων” πρόσθεσε.

“Με βάση αυτούς τους στόχους προχωρούμε τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, και, παράλληλα, θέτουμε ως προτεραιότητα τη ριζική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με στοχευμένες παρεμβάσεις για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων” τόνισε.

 

Όσον αφορά την περιβαλλοντική προστασία, υπογράμμισε “αδιαπραγμάτευτη πολιτική μας είναι να ισχύουν τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος (ειδικά του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των παράκτιων περιοχών), αλλά και την αποφυγή τυχόν ζημίας σε βασικές οικονομικές δραστηριότητες του παράκτιου μετώπου, σε διαρκή διάλογο με την τοπική κοινωνία”.

Η πολιτεία “θα διασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που ψηφίσαμε το 2016” υποστήριξε.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στις ενέργειες που γίνονται για την έλευση του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα. Όπως είπε, “προβλέπεται η κατασκευή 468 χιλιομέτρων δικτύων φυσικού αερίου εντός της πενταετίας 2019-2023, που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου”, προσθέτοντας ότι “σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 4.700 συνδέσεις έως το 2023 και 13.500 έως το 2029, καλύπτοντας 120.000 νοικοκυριά, ενώ για την υλοποίηση του σχεδιασμού απαιτούνται επενδύσεις που ανέρχονται στο ποσό των 51,8 εκατ. ευρώ”.

Όσον αφορά την τροφοδοσία, αυτή θα γίνεται μέσω θαλάσσης σε υγρή μορφή, ενώ βασικό στοιχείο της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης υποδοχής και αποθήκευσης στην περιοχή του λιμανιού της Πάτρας, σύμφωνα με τον υπουργό.Σε αυτό το σημείο, τόνισε: “Λαμβάνουμε υπόψη τις εύλογες ανησυχίες τοή δήμου και εξασφαλίζουμε τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και χωροθέτησης, προκειμένου να προχωρήσει μία εφικτή και κοινωνικά αποδεκτή λύση”.

Συνολικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, “η παροχή φυσικού αερίου θα επιτρέψει τη σοβαρή μείωση του κόστους της ενέργειας για νοικοκυριά και επαγγελματίες, την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των τριών πόλεων, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού της Πάτρας και ολόκληρης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας”.

“Ξεχωριστή θέση στο νέο ενεργειακό μείγμα που σχεδιάζουμε κατέχουν οι πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας” υποστήριξε ο υπουργός και εξήγησε: “Το νέο “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” θα ανοίξει 28 Φεβρουαρίου. Περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, με ιδιαίτερη μέριμνα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών. Η ΚΥΑ είναι σε στάδιο υπογραφών, αυτές τις ημέρες, ενώ χθες ανακοινώθηκε η δωρεά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τις τράπεζες. Οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ”.

“Πιστεύουμε στη χάραξη στρατηγικών και μεθοδικών σχεδίων για την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τής περιοχής” κατέληξε ο κ. Σταθάκης.


Σχετικά θέματα