βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Στα ύψη η ζήτηση για αέριο – 330% στην Αττική, 250% στη Θεσσαλονίκη

AERIO_LOULOUDIΤεράστιο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τα ελληνικά νοικοκυριά για τη μετατροπή των κεντρικών θερμάνσεων πετρελαίου σε φυσικού αερίου.

Από την περασμένη Πέμπτη οπότε και ανακοινώθηκε το σχετικό πρόγραμμα επιδοτήσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι. Μανιάτη μέχρι και χθες, η ζήτηση για νέες συνδέσεις στο δίκτυο φυσικού αερίου παρουσιάζουν αύξηση κατά 330% στην Αττική και κατά 250% στη Θεσσαλονίκη.

Κι όλα αυτά, χωρίς να έχει ακόμη προκηρυχθεί επισήμως από το ΥΠΕΚΑ το πρόγραμμα, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών.

Από την ημέρα που εξαγγέλθηκε το μέτρο μέχρι και χθες το απόγευμα (δηλαδή από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου), η ΕΠΑ Αττικής είχε δεχθεί 4.500 τηλεφωνικές κλήσεις αλλά και επισκέψεις στο κατάστημα εξυπηρέτησης που διαθέτει στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για 640-650 κλήσεις ή ερωτήσεις σε ημερήσια βάση, τετραπλάσιος δηλαδή αριθμός απ’ όσες δέχεται η εταιρεία ημερησίως υπό φυσιολογικές συνθήκες για νέες συνδέσεις. Υπό κανονικές συνθήκες, ο αριθμός των νοικοκυριών που βρίσκονται σε δίκτυο και με την έναρξη της χειμερινής περιόδου εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να συνδεθούν σε αυτό, δεν ξεπερνά τα 150 την ημέρα.

Αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης,  και Θεσσαλίας, τις δύο άλλες περιοχές στις οποίες αφορά το πρόγραμμα.

«Στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση της ζήτησης φτάνει το 250%», ανέφερε προχθες ο κ. Μανιάτης στη διάρκεια κοινής εκδήλωσης του ΙΣΤΑΜΕ και του γερμανικού SPD.

Θυμίζουμε ότι από το πρόγραμμα αναμένεται συνολικά να ωφεληθούν 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία.

Γρήγορη εξάντληση των κονδυλίων

Δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος, εκτιμάται ότι ο συνολικά διαθέσιμος προϋπολογισμός των 15 εκατ. ευρώ, (εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ για την Αθήνα, 2 εκατ. ευρώ για την Κ. Μακεδονία και 3 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία), θα εξαντληθεί αρκετά γρήγορα. Εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε λιγες εβδομάδες από την ημέρα που το μέτρο θα προκηρυχθεί.

Το πρόγραμμα προβλέπει παροχή πριμ στα νοικοκυριά μεταξύ 1.000 και 5.500 ευρώ για τη μετατροπή των κεντρικών θερμάνσεων από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, στις περιοχές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, προκειμένου να μειώσουν το κόστος θέρμανσής τους.

Μοναδική προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος σε αυτό είναι να διαμένει σε μονοκατοικία ή και πολυκατοικία σε περιοχές με τιμή ζώνης ως 2.500 ευρώ/τ.μ. σε δρόμο με ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου.

Το ποσό επιχορήγησης θα αντιστοιχεί σε κάθε περίπτωση μέχρι και στο 60% του συνολικού κόστους μετατροπής του καυστήρα, η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν προϋποθέτει εισοδηματικά κριτήρια, ενώ οι αιτήσεις θα εγκριθούν κατά σειρά προτεραιότητας μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός του, όπως είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μανιάτης.

Όπως πάντως είχε πει ο υπουργός, τα 15 εκατ. ευρώ είναι το μάξιμουμ που είχε καταφέρει να διασφαλίσει το ΥΠΕΚΑ από τα διαθρωτικά προγράμματα.

«Δεν προβλέπεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κάποια επιπλέον χρηματοδότηση, κατά συνέπεια δεν θα πρέπει όσοι έχουν προγραμματίσει από τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο, να υποβάλουν αιτήσεις για σύνδεση με το φυσικό αέριο, να αναμένουν με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον κάτι επιπλέον», είχε αναφέρει.

Τα δικαιολογητικά για τις αιτήσεις υπαγωγής θα πρέπει να έχουν κατατεθεί ως και τις 30 Απριλίου 2015 και τα τελικά δικαιολογητικά (τιμολόγια) ως τις 30 Ιουλίου 2015.