βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Στα 85 λεπτά το λίτρο θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

epidomaΠερίπου 20% κάτω από τα περσινά επίπεδα, δηλ. στα 85 λεπτά το λίτρο, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με βάση τις διεθνείς τιμές όπως διαμορφώνονται σήμερα.

Την εκτίμηση αυτή έκαναν εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, οι οποίοι πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την πορεία της κατανάλωσης εφέτος, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης.

Τα βασικά σενάρια, που σύμφωνα με πληροφορίες της “Ημερησίας” εξετάζει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό, είναι είτε η περικοπή κατά 50% του επιδόματος, είτε η μείωση του αριθμού των δικαιούχων ώστε να επιτευχθεί ισοδύναμο αποτέλεσμα ή ένας συνδυασμός των δύο μέτρων. Η τιμή των 85 λεπτών είναι χωρίς να συνυπολογίζεται το όποιο επίδομα. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Γιάννης Αληγιζάκης, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, η θετική πορεία για τον κλάδο που είχε ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανακόπηκε με την επιβολή των capital controls και οι εταιρείες γυρνούν ξανά στο… κόκκινο, καθώς στο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου οι πωλήσεις βενζίνης και ντίζελ κίνησης μειώθηκαν κατά 14% – ενώ στο οκτάμηνο οι βενζίνες υποχωρούν κατά -3% και το πετρέλαιο κίνησης στο -1%.

Ύφεση

Ο έκτος χρόνος ύφεσης για τις εταιρείες του κλάδου αναμένεται να αυξήσει τις ζημίες, μετά από ένα αρνητικό 2014, όταν οι συνολικές ζημίες έφθασαν στα 65 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Στελέχη των εταιρειών εκτιμούν ότι μπορεί να ακολουθήσει νέος γύρος με κλείσιμο πρατηρίων, ιδιαίτερα αν οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης δεν πάνε καλά, καθώς πολλές από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής συναρτούν την επιβίωσή τους από το πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν είναι απίθανο να κλείσουν άλλα 1.000 πρατήρια σε μία αγορά που σήμερα αριθμεί περί τα 5.300 βενζινάδικα, από περίπου 8.500 προ της κρίσης. Ο κ. Αληγιζάκης επισήμανε τον κίνδυνο να αυξηθούν οι επισφάλειες λόγω του προβλήματος ρευστότητας αλλά και τον κίνδυνο να κλείσουν πρατήρια και εγκαταστάσεις στα νησιά, λόγω της κατάργησης της επιδότησης στα μικρά νησιά.

Ιδιαίτερη αναφορά ο πρόεδρος του Συνδέσμου έκανε στο λαθρεμπόριο και κάλεσε την κυβέρνηση να αρχίσει επιτέλους τους ελέγχους στα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα συστήματα εισροών-εκροών. Οπως δήλωσε το 97% των πρατηρίων έχουν εγκαταστήσει ανάλογα συστήματα και το 93% μεταδίδει ηλεκτρονικά τα στοιχεία αυτά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. «Ποιος τα ελέγχει;», αναρωτήθηκε.

Πάντως οι εκτιμήσεις των εταιρειών για το ύψος του λαθρεμπορίου στα καύσιμα είναι πολύ πιο χαμηλές, από 150 ως 300 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα ποσά του 1 δισ. ευρώ και άνω που κατά καιρούς διακινούνται από την κυβέρνηση.