βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Στουρνάρας: Πιο ελκυστικά τα φετινά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Δεν αφήνει περιθώριο για συζητήσεις επί ελαφρύνσεων, όπως θα ήταν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας. Όπως τόνισε, η μεγάλη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα γίνει αφού θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τετάρτης δήλωσε: «Ανησυχώ και δεν εφησυχάζω γιατί πρέπει να τηρήσουμε το πρόγραμμα».

Ειδικότερα για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η οποιαδήποτε μείωση είναι θετική από τη μια πλευρά και βελτιώνει την ευημερία του κόσμου, αλλά από την άλλη η κυβέρνηση χάνει έσοδα.

Ο Γ.Στουρνάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε επίδομα θέρμανσης, σημειώνοντας ότι σχεδιάζει να αλλάξει τα κριτήρια και να τα κάνει πιο ελκυστικά.

Υποστήριξε, δε, ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου επετεύχθη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο και τα στοιχεία αυτό δείχνουν, προσθέτοντας ωστόσο ότι το επτάμηνο δεν είναι δωδεκάμηνο.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τώρα καταρτίζεται το μεσοπρόθεσμο για το 2016 και 2017 τονίζοντας ότι πρέπει να δούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα σε βάθος χρόνου.

Τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από το τι κληρονομήσαμε από το παρελθόν, από τα πρωτογενή πλεονάσματα και από το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι στα μέσα του επόμενου χρόνου θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων φόρων, ο κ. Στουρνάρας είπε πως υπάρχει μόνο η αλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ (το χαράτσι για τα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) με τον ενιαίο φόρο ακινήτων.