βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ενεργειακά Τζάκια

Τηλεθέρμανση από βιομάζα και βιοαέριο στο Δήμο Αμυνταίου

Την επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα χάρη στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο σχεδιάζει ο Δήμος Αμυνταίου, προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια για 4000 ακόμη νοικοκυριά. Το σύστημα, το οποίο αναμένεται να γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά 80% και χρηματοδότηση από το Δήμο κατά 20%, θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου για θέρμανση καθώς ήδη στο Αμύνταιο, τον Φιλώτα και τη Λεβαία 1500 περίπου νοικοκυριά καλύπτονται από το δίκτυο τηλεθέρμανσης της ΔΕΗ. Εκτός νομού Φλώρινας τηλεθερμάνσεις λειτουργούν στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα.

“Φιλοδοξούμε να είμαστε ο πρώτος Δήμος που θα έχει τηλεθέρμανση σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματά του” σχολιάζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμυνταίου, Ιωακείμ Ιωσηφίδης και διευκρινίζει ότι ξεκινούν άμεσα οι μελέτες ενώ το έργο προωθείται για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Για την παραγωγή ενέργειας οι εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν θα τροφοδοτούνται με βιομάζα (υπολείμματα αγροτικής παραγωγής) και βιοαέριο από κτηνοτροφικές μονάδες, πρώτες ύλες που υπάρχουν σε μεγάλη επάρκεια στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ο δήμαρχος γνωστοποιεί ότι θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός. Το εγχείρημα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Φεβρουαρίου στο Αμύνταιο με τη συμμετοχή δημάρχων πόλεων που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχα συστήματα στο εξωτερικό.